KATEGORIJE

Otvoren jubilarni 20. Festival znanosti

02.05.2022. / vijesti / znanstvenici

Danas, 2. svibnja 2022. u Dječjoj kući Rijeka u kvartu kulture, odnosno ex ”Benčić” kompleksu, održano je svečano otvaranje 20. jubilarnog Festivala znanosti Rijeka. Svečanom su otvaranju prisustvovali: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije mr. sc. Sonja Šišić, ranije gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, predsjednica Udruge Zlatni rez Rijeka prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti 2022 izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković i Kristian Benić iz Gradske Knjižnice Rijeka.

Festival znanosti u Rijeci u pretekle dvije godine, dok su na snazi bile restrukcije okupljanja zbog aktivne pandemije koronavirusa, nije radio pauzu, već je svoje sadržaje prebacio u digitalni svijet, a 2022. ponovno se se održava uživo!

Organizatorima i partnerima čestitala je i zahvalila rektorica Prijić Samaržija te se uvodno obratila okupljenima: Ove godine Festival ima poseban značaj, jer nakon dvogodišnjeg razdoblja pandemije, dolazimo s jednom novom zrelošću u kojoj više znamo cijeniti druženja i događanja koja se održavaju uživo. Trenutne okolonosti rata u Ukraniji, pandemije Covida-19, klimatskih promjena i sl. – temu ovogodišnjeg Festivala – ”život”, čine više no aktualnom. Zahvaljujuci entuzijasticama iz udruge Zlatni rez i brojnim djelatnicama Sveučilišta u Rijeci, lideri smo u popularizaciji znanosti. Dobili smo sve nagrade koje se mogu dobiti na tom polju i molim vas da samo nastavimo tako. Zadržati trebamo tu poziciju lidera u znanosti. I danas nažalost postoje neke struje onih koji su skeptični prema znanosti pa izmišalju neke druge sitine i alternative, no takve nam pojave samo trebaju dati snagu i zadaću da u znanosti, kao i poularizaciji znanosti, ustrajemo i idemo naprijed!

Prof. Jurdana Šepić zahvalila je svim suradnicama, u prvih 10 godina Festivala, kada je ona predsjedala Organizacijskim odborom, kao i i drugih 10, kada je to prepuštenom mlađim generacijama riječkih znanstvenica. Boriti se protiv predrasuda i neznanja, zadaća je Festivala znanosti!, poručila je.

U ime Organizacijskog odbora, izv. prof. Mikulić Crnković istaknula je kako se ovogodišnji program Festivala u Rijeci sastoji od 200-tinjak događanja na 25 različitih lokacija. Zahvalila je Sveučilištu, Gradu Rijeci i primorsko-goranskoj županiji te svima koji su sudjelovali u organizaciji Festivala.

Kristian Benić, u ime Gradske knjižnice Rijeka, koja je ustupila prostor ovom otvaranju, kao i brojnim programima stavkama programa ovogodišnjeg Festivala, namijenjenima djeci, istaknuo je kako je tema ovogodišnjeg Festivala, ”život”, a upravo Dječja kuća, kao novi objekt u Rijeci, gradi svoj život, tražeći nove puteve i nove sadržaje.

Punih 20 godina pratim Festival znanosti. Specifičnost je riječke varijante ovog Festivala, što od samih početaka na njegovoj organizaciji rade isključivo žene. Pošto su se rezultati pokazali odličnima, neka tako i ostane! Znanost počiva na znatiželji koja je duboko usađena u nama. Onaj tko jednostavnim rječnikom svakome može približiti znanost – to je uspješan znanstvenik, a ne samo onaj koji je puno citiran. I sam sam proveo 20-ak godina u znanosti i nisam tada mogao ni sanjati da ćemo se u 21. vijeku morati boriti s neistinama i pseudoznanošću. I zato je vrlo važna popularizacija znanosti, istaknuo je Obersnel.

Pročelnica Šišić pozdravila je okupljene u ime primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i u ime Primorsko-goranske županije, zahvalila svim sudionicima i organizatorima te čestitala na ovom značajnom jubileju: Sigurna sam da ćete i dalje ustrajati u ovako kvalitetnoj organizaciji Festivala, a Županija će uvijek biti uz vas!

Tema je ovogodišnjeg Festivala i više nego prigodna – život se polako vraća u normalu, a prigodno je i proljeće. Drago mi je što se današnje otvorenje događa upravo u Dječjoj kući i što je velik dio programa posvećen upravo mladima. Ratno stanje u Ukrajini znatno je utjecalo na povećanje cijena građevinskih materijala, ali Grad Rijeka radi sve na tome da uskoro privedemo kraju uređenje cijelog kompleksa ex. Benčić. Želim Festivalu još dugi niz aktivnog djelovanja, kao i uspjehe novim generacijama znanstvenika, zaključio je gradonačelnik Filipović i proglasio Festival znanosti Rijeka 2022. službeno otvorenim.

Detaljan program Festivala može se pronaći OVDJE.

Skip to content