KATEGORIJE

Otvoren poziv u sklopu programa Interreg IPA Adrion

11.04.2023. / vijesti / eu projekti

Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje (Interreg IPA Adrion) 2021. – 2027. objavio je prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga.

Program pruža podršku suradnji država jadransko-jonske regije te u teritorijalnom smislu obuhvaća ukupno deset država. Osim Hrvatske, u Programu sudjeluju još 3 države članice Europske unije: Slovenija, Italija i Grčka te 6 država nečlanica EU: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, San Marino, Sjeverna Makedonija te Srbija.

Kroz program IPA Adrion financirati će se projekti u području inovacija, pametne specijalizacije, kružne ekonomije, klimatskih promjena, bioraznolikosti, održive mobilnosti, kao i boljeg upravljanja suradnjom. Program će se, kao i do sada, nadovezivati na provedbu makroregionalne strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) i biti će usklađen s njezinim prioritetima.

U prvom pozivu omogućene su prijave u sklopu sva 3 tematska prioriteta Programa i većine specifičnih ciljeva:

  • Prioritetna os 1 – Suradnjom za pametniju Jadransko-jonsku regiju,
  • Prioritetna os 2 – Suradnjom za zeleniju Jadransko-jonsku regiju,
  • Prioritetna os 3 – Suradnjom za povezaniju Jadransko-jonsku regiju.

Projektni konzorcij se mora sastojati od najmanje 6 partnera iz 6 različitih zemalja programskog područja. Od toga tri partnera moraju biti iz EU dijela programskog područja, a tri iz IPA dijela programskog područja. Preporuka Programa je da projekti imaju maksimalno 12 partnera. Vodeći partner može biti iz EU ili IPA dijela Programskog područja.

Maksimalni iznos financiranja je 1,5 milijuna eura Interreg sredstava po projektu, a stopa sufinanciranja projekata iznosi 85%.

Razdoblje implementacije je najviše 36 mjeseci.

Rok za prijavu je 30. lipnja 2023. godine (do 13:00 sati, srednjeeuropsko vrijeme), a ugovaranje i početak provedbe projekata očekuje se početkom 2024. godine.

Svi projektni prijedlozi moraju biti podneseni na engleskom jeziku elektronskim putem pomoću on-line alata za praćenje Programa – JEMS.

Detaljne informacije o Pozivu dostupne su na službenoj stranici Programa, gdje možete preuzeti i cjelokupnu natječajnu dokumentaciju.

Informativna radionica za potencijalne prijavitelje održat će se 19. travnja 2023. u Sarajevu, BIH. Više informacija o događaju i prijavama možete pročitati ovdje. Rok za prijavu je 14. travnja 2023.

Za sva pitanja vezana uz Poziv možete se obratiti nacionalnim kontakt točkama za Republiku Hrvatsku.

Skip to content