KATEGORIJE

Otvoren prvi Poziv Interreg Europa

11.04.2022. / vijesti / eu projekti

Početkom travnja 2022. godine objavljen je prvi Poziv na dostavu projektnih prijedloga unutar programa međuregionalne suradnje Interreg Europa 2021.-2027.

Ovaj program pruža podršku međuregionalnoj suradnji svih država Europske unije te Norveškoj i Švicarskoj s ciljem unaprjeđenja politika regionalnoga razvoja, a objavljeni Poziv usmjeren je boljem upravljanju suradnjom (eng. better cooperation governance) u okviru ključnih ciljeva EU: Pametnija Europa, Zelenija Europa, Socijalnija Europa, Povezanija Europa, Europa bliža građanima te Bolje upravljanje provedbom politika regionalnoga razvoja.

Cilj Poziva je povezivanje organizacija iz više zemalja kako bi se doprinijelo rješavanju zajedničkih razvojnih problema, a ciljana skupina su tijela koja sudjeluju u kreiranju regionalnih razvojnih politika. Svaka regija koja je uključena u realizaciju projekta mora identificirati glavni instrument politike koji će biti poboljšan realizacijom projektne suradnje, a obavezno je sudjelovanje tijela koja sudjeluju u kreiranju regionalnih razvojnih politika u minimalno 50% instrumenata politike na kojoj je projekt utemeljen.

Prihvatljivi prijavitelji su sva javna tijela, tijela javnog prava te privatna neprofitna tijela s teritorija svih država članica Europske unije, Norveške i Švicarske, a dozvoljena im je suradnja na svim temama u skladu s njihovim regionalnim potrebama.

Projektno partnerstvo moraju činiti partneri iz najmanje 3 zemlje, od kojih najmanje 2 partnera moraju biti s područja EU. Ukupni proračun Poziva iznosi 130 milijuna eura.

Predviđeno trajanje projekta je 5 godina, od čega se prve tri godine projekta temelje na razmjeni i transferu iskustava između partnera, a četvrta i peta godina baziraju na monitoringu rezultata i učinaka kooperacije.

Stopa sufinanciranja iznosi 70% za privatna neprofitna tijela iz svih članica EU, dok je stopa sufinanciranja od 80% namijenjena javnim tijelima i tijelima javnog prava iz država članica EU.

Rok za dostavu projektnih prijava je 31. svibnja 2022. godine u 12 sati (CEST).

Nacionalni informativni dan za objavljeni poziv održan je 4. travnja 2022. godine, a njegovu snimku možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Svi potencijalni prijavitelji također se mogu prijaviti za nadolazeće Q&A webinare, koji su najavljeni za sljedeće datume:

Tijekom travnja se ujedno održava niz webinara posvećenih temi projektnog razvoja:

  • Izgradnja uspješnog partnerstva, 25. travnja;
  • Izrada metodologije projekta, 26. travnja;
  • Upravljanje, proračun i financije, 27. travnja;
  • Komunikacija o projektu, 28. travnja;

Za sudjelovanje na navedenim webinarima potrebno je izvršiti registraciju na sljedećoj poveznici.

Više informacija o objavljenom Pozivu, uključujući i natječajnu dokumentaciju možete pronaći ovdje, a za više pitanja možete se obratiti nacionalnoj kontakt točki, g. Pavlu Plamencu (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU) putem e-maila pavle.plamenac@mrrfeu.hr.

Skip to content