KATEGORIJE

Otvoren Restoran ”Slano & Slatko”

24.05.2024. / vijesti / dies

U centru Rijeke na Trgu Republike Hrvatske u petak, 24. svibnja 2024. održano je svečano otvorenje Restorana ”Slano & Slatko” i Studentskog kluba. Time su riječki studenti dobili svoj prostor u samom centru grada. Lokal se nalazi u zgradi Sveučilišne knjižnice Rijeka, u prostoru nekadašnje Dječje knjižnice ”Stribor”. ”Slano & Slatko” je multifunkcionalni prostor, koji će koristiti i studenti i građani, a cilj je otvaranja ovog prostora unaprjeđenje studentskog standarda te poticaj na integraciju akademske zajednice i građana kroz druženje i rad. U restoranu će biti subvencionirani dio prehrane za studente, a dio restorana s a la carte ponudom bit će otvoren za građane. Također, prostor je restorana donedavno zaboravljenim krakom stubišta povezan s glavnim dijelom zgrade Knjižnice.

Pozdravne riječi prigodom otvorenja uputili su: gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Rijeka prof. dr. sc. Alen Jugović, ravnatelj Studentskog centra Rijeka Goran Manestar, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Lana Par. Otvorenje je okupilo i brojne ugledne goste iz akademskih, poslovnih i političkih krugova.

Riječki nadbiskup msgr. Mate Uzinić uputio je blagoslov i kazao: Neka ovaj restoran bude restoran s mjerom. Imati mjeru u jelu i piću pa tako i u svemu u životu iznimno je važno, a na to smo pomalo zaboravili.

Ravnatelj Manestar zahvalio je Sveučilištu, svojim suradnicima i Studentskog centra, Sveučilišnoj knjižnici, Studentskom zboru i svima koji su podržavali ovaj projekt te dodao: Nadam se da će ovo postati omiljeno mjesto za prehranu, ali i rad, učenje i druženje riječkih studenata i građana Rijeke. Dat ćemo sve od sebe da u centru Rijeke ponudimo kvalitetnu uslugu i radimo po najvišim standardima.

Ovo je samo početak ideja koje će u budućnosti nastati na ovakvim i sličnim modelima suradnje, a od kojih će koristi imati ne samo studenti i zaposlenici Sveučilišta u Rijeci, već i građani i posjetitelji Rijeke. Realizacija ovog složenog projekta rezultat je rada svih djelatnika Studentskog centra Rijeka, a posebice ravnatelja Gorana Manestra i njegovih bliskih suradnika Manuela Markotića i Anite Josipović, koji su svojim zalaganjem omogućili da se ovaj projekt uspješno završi te djelatnika ”Slanog & Slatkog”: Veljka Vujaklije, Aleksa Relje, Siniše Marčetića, Borisa Kalića i Brune Perkića, naglasio je prof. Jugović.

Prostor je osmišljen kao mjesto gdje studenti mogu doći učiti, nešto pojesti i družiti se, ali i organizirati razne radionice i seminare. Već sada početkom lipnja u sklopu Student Day Festivala u ovom ćemo prostoru organizirati neke aktivnosti kako bismo privukli studente da dođu i upoznaju se s prostorom i vjerujem da se već sad razvijaju brojne ideje kakvi bi se sve programi ovdje mogli provoditi, istaknula je Lana Par.

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci sudjelovao je u pokretanju ideje o potrebi studenata za ovakvim prostorom. Projekt ne bi bilo moguće realizirati da Sveučilišni centar i Sveučilišna knjižnica nisu poslušali glas studenata, izašli u susret i potrudili se da se u središtu grada otvori jedan ovakav prostor koji će podići kvalitetu života naših studenata, rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Sam naziv restorana nije slučajan. On potiče iz istoimenog programskog pravca unutar projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020 čiji je primarni cilj bio aktiviranje prostora na kojem se spajaju ”slatka” Rječina i ”slani” Riječki zaljev, odnosno prostora na kojem se susreću grad i priroda. Stoga, restoran ”Slano & Slatko” neće biti samo mjesto gdje će studenti i građani moći uživati u izvrsnoj hrani, već će to biti mjesto susreta svih građana Rijeke i mjesto gdje će se okupljati, razmjenjivati ideje, stvarati prijateljstva i graditi zajednica, naglasio je gradonačelnik Filipović.

Skip to content