KATEGORIJE

Otvoren STEM laboratorij Politehnike

19.04.2022. / vijesti / o sveučilištu

Studij Politehnika Sveučilišta u Rijeci održao je danas, 19. travnja 2022. na Kampusu Sveučilišta svečano otvorenje STEM laboratorija. Nakon prezentacije koja je održana u zgradi Filozofskog fakulteta, studenti, članovi udruge i zainteresirana akademska javnost, kao i predstavnici medija, imali su priliku razgledati prostor novouređenog laboratorija.

STEM laboratorij je uređen i opremljen inovativnim i interaktivnim sadržajima u okviru projekta “Razvoj djece i mladih u STEM području – RASTEM”. U njemu će svi zainteresirani moći samostalno uz stručni nadzor provesti brojne eksperimente iz STEM područja, iskusiti virtualnu stvarnost, upravljati dronovima, izraditi vlastiti model na 3D printeru, proizvesti električnu struju iz Sunca, vjetra ili vodika i još mnogo toga, pojasnio je doc. dr. sc. Ivica Ančić, voditelj projekta RASTEM.

Projekt RASTEM provodi udruga APOLD Rijeka zajedno sa Studijem politehnike Sveučilišta u Rijeci s ciljem popularizacije STEM područja među djecom i mladima. Kroz projekt se pripremaju inovativni i interaktivni sadržaji u obliku stalnih postava, usavršavaju članovi udruge kako bi mogli kvalitetnije provoditi edukacije u STEM području, te aktivno uključuje djecu i mlade u višednevne radionice i jednodnevna događanja na kojima se predstavljaju razne teme i znanstvena otkrića iz STEM područja.

Doc. dr. sc. Damir Purković, voditelj Studija Politehnika i predsjednik Akademskog politehničkog društva Rijeka (APOLD) naglasio je: Želimo razvijati tehničku kulturu i primjenu novih tehnologija u Primorsko-goranskoj županiji te razvijati svijest o tehničkoj kulturi i pobuditi interes za STEM područja kod mladih.

Dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Mladen Bulić pozdravio je okupljene u ime Fakulteta i Sveučilišta.

Doc. Ančić istaknuo je: Želimo osnažiti članstvo naše Udruge te naše alumne, kao i naše studente stalno educirati o novim tehnologijama. Većina tehnologija koje danas imamo u Laboratoriju nije ni postojala kada smo mi studirali. Posjetit ćemo osnovne škole i pokušati zainteresirati djecu za STEM područja, a za srednjoškolce planiramo organizirati radionice. Projekt RASTEM, u sklopu kojega opremamo ovaj laboratorij, vrijedan je oko 1,5 milijun kuna, a trajat će 2 godine; prva godina projekta bliži se kraju.

Prof. dr. sc. Lidija Runko Luttenberger dodala je: Važno je studente naučiti načelima, principima i ako to dobro odradimo, onda smo uvijek otvoreni za prigrliti nove tehnologije, kako nas je naučila i ova pandemija.

Više informacija o projektu možete naći na web stranici projekta https://apold.uniri.hr/rastem

Skip to content