KATEGORIJE

Otvorena izložba ”61 godina RITEH-a”

15.12.2021. / vijesti / o sveučilištu

U Vijećnici Grada Rijeke danas, 15. prosinca 2021. održano je svečano otvaranje izložbe povodom 61. obljetnice tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Prisutnima su se obratili: dekan Tehničkog fakulteta prof. dr. sc. Duško Pavletić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta prof. dr. sc. Gordan Jelenić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Od svojega osnutka pa do danas Tehnički fakultet neprekidno djeluje i obrazuje strojarske, brodograđevne, elektro- i informatičke inženjere, na sve 3 razine studija, u danas propulzivnom STEM području. Do sada smo u ovih 60 godina rada obrazovali oko 9.500 inženjera, rekao je uvodno dekan Pavletić.

Prorektor Jelenić pozdravio je u ime Sveučilišta u Rijeci i u ime rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije te istaknuo: Tehnički fakultet stariji je i od samoga Sveučilišta te je jedan od njegovih osnivača. Također, RITEH je dao i prvoga rektora Sveučilišta pok. prof. dr. sc. Zorana Sapunara. Doprinos Tehničkog fakulteta Sveučilištu kroz sve ove godine – nemjerljiv je. Danas u ova izazovna vremena, kad mnogi propitkuju znanost i znanstveno utemeljene metode (kao na aktualnom primjeru dovođenja u pitanje potrebe cijepljenja protiv korone), moramo poslati poruku da jedino znanost na dokazan način povezuje uzroke i posljedice i da joj moramo vjerovati, dodao je Jelenić.

Svečanom otvaranju također je nazočio i prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci, kojem je tehnički fakultet matična institucija.

Gradonačelnik Filipović rekao je: Nema mnogo izložbi koje otvaraju 4 inženjera! Grad Rijeka s RITEH-om i sa Sveučilištem ima iznimno dobru suradnju. Tehnički je fakultet obrazovao generacije i generacije inženjera, a tako će, sasvim sigurno, biti i u budućnosti. Primjerice, na riječkom području radi oko tisuću ljudi na brodograđevnim projektima.

Inženjeri s Tehničkog fakulteta priznati su stručnjaci i rade po cijelome svijetu. Danas su ponovno, kao i u doba osnivanja Fakulteta – doba industrijalizacije i tehničkog napretka, tehničke znanosti iznimno aktualne, a tehnički stručnjaci tražen kadar, zaključio je župan Komadina i čestitao dekanu i Fakultetu na 61 godini djelovanja institucije.

Nakon govora u Vijećnici, uzvanici su razgledali izložbu, postavljenju na vanjskim izložbenima panelima na Korzu. Izložba će ostati na Korzu do 10. siječnja 2022., a nakon toga bit će postavljena na sveučilišnom Kampusu na Trsatu.

Skip to content