KATEGORIJE

Otvorena izložba o Antoniu Michelazziu

22.10.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

U Vijećnici Grada Rijeka u četvrtak, 21. listopada 2021. održano je otovrenje izložbe ”Antonio Michelazzi – ponos Rijeke”. Radi se izložbi plakata na kojima je uz umjetnikov umjetnički opus predstavljena i njegova biografija. Izložbu su priredili izv. prof. dr. sc. Damir Tulić i doktorand Mario Pintarić, mag. hist. art. s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji su u sklopu otvorenja izložbe održali i prezentaciju svojih istraživanja i ukazali na važnost ovog velikog riječkog umjetnika.

Otvorenju izložbe i prezentaciji prisustvovali su:
pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar,
generalni vikar Riječke nadbiskupije dr. sc. don Mario Tomljanović,
rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i
izv. prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


Kako bismo mogli bolje razumjeti veličinu Antonija Michelazzija valja znati da se u vrijeme kada je on stvarao, mramorne oltare naručivalo i kupovalo pretežno u Veneciji i radili su se po narudžbi. Mi smo u Rijeci, s druge strane, imali majstora za čija su djela narudžbe dolazile izvana, primjerice iz Graza“, istaknuo je Damir Tulić i dodao kako u Rijeci ima nekoliko spektakularnih djela ovog velikog umjetnika. „U katedrali sv. Vida se nalazi njegovo možda i najspektakularnije djelo, oltar svetog Franje Ksaverskog iz 1736. godine, a i u župnoj crkvi Marijina Uznesenja je nekoliko oltara koji su njegovo djelo, među njima i zavjetni oltar grada Rijeke kojeg je Michelazzi izradio nakon velikog potresa 1750. godine, objasnio je prof. Tulić.

Izložba „Antonio Michelazzi – ponos Rijeke“ dio je znanstveno-istraživačkog projekta „Barokna Rijeka“ kojeg vodi prof. dr. sc. Nina Kudiš, a podupire Sveučilište u Rijeci.

Izložba je realizirana uz pomoć Sveučilišta u Rijeci, Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.

Djelu Antonia Michelazzija bit će posvećen i znanstveni skup koji će se 27. listopada održati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content