KATEGORIJE

Otvorena izložba ”Budi čuvar posidonije”

07.07.2021. / vijesti / eu projekti

Otvaranje izložbe ”Budi čuvar posidonije” održano je danas, 7. srpnja 2021. na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Izložba fotografija održana je u sklopu Interreg projekta SASPAS, koji se provodi u suradnji Italije i Hrvatske. Otvaranju izložbe prisustvovali su:

  • prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci,
  • prof. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić, voditeljica projekta SASPAS i
  • Jana Ažić, mag. cult., voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.

Cilj projekta SASPAS je evaluacija odabranih lokacija ekosustava morskih cvjetnica, često pogrešno nazivanih morskim algama te priprema mjera i aktivnosti za njihovo očuvanje i obnovu prema europskim regulatornim tijelima.

Posidonia oceanica je endemska morska cvjetnica koja se nalazi u Jadranu, a ova izložba želi ukazati na njezinu važnost i pozivati na njezino očuvanje.

Posidonija je endem Sredozemnog mora, a njezine podmorske livade čine pluća mora, jer obogaćuju more kisikom. Jedan kvadratni metar takve  livade proizvede dnevno do 14 litara kisika. U njima živi nekoliko stotina vrsta algi i životinja: rakovi, glavonošci, školjkaši, spužve, mahovnjaci, žarnjaci, krednjaci te više vrsta riba. Svojim dugim listovima one ublažavaju nalet valova na obalu i tako sprječavaju eroziju tla, a njihovo korijenje svojim spletom učvršćuje sediment i tako sprečava njegovo odnošenje.

Izložba je održana u sklopu istoimene kampanje Be a Posidonia Keeper ili ”Budi čuvar Posidonije”, koja je započela početkom srpnja, a trajat će do rujna ove godine.

Projektni tim  Sveučilišta u Rijeci inicijator je ove kampanje te će s partnerima iz Hrvatske i Italije u narednim mjesecima poticati nautičare i vlasnike brodova na odgovorno sidrenje i očuvanje morskog dna.

Polaganje sigurnih sidrišta temeljenih na inovativnim sustavima jedan je od glavnih ciljeva projekta, a upravo će ovo ljeto na odabranim lokacijama u Nacionalnom parku Kornati i Regionalnom parku Dune Costiere biti postavljene sigurne bove za sidrenje koje ne ugrožavaju okoliš i habitate morskih cvjetnica.

Izložene fotografije izrađene su temeljem postojećih fotografija evidentiranih aktivnosti projekta te grafičkim prikazima studentice Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Ivane Birkaš, koja je ujedno vizualna autorica izložbe.

Radovi će biti izloženi do 1. rujna 2021.

Skip to content