KATEGORIJE

Otvorena izložba IZVAN LUBENICE – razgovor, izložba i performans

17.10.2022. / vijesti / umjetnost i kultura

U petak, 14. listopada 2022. Galerija SKC ugostila je događaj koji kroz izložbu, tribinu i performans slavi rad, kreativnost i život Karle Unušić. Ovaj poseban događaj započeo je tribinom Alati udruživanja i odlučivanja koja je tematizirala mentalno zdravlje i umjetnost te procesa žalovanja zbog gubitka, a uz okupljenu publiku, studentice i studente, razgovor su predvodili: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, viša stručna savjetnica i djelatnica Sveučilišnog psihološkog savjetovališta u Rijeci dr. sc. Jasminka Juretić, izv. prof. dr. Sanja Bojanić, doc. art. Nataša Antulov, poslijedoktorandica dr. sc. Milica Czerny Urban i poslijedoktorand dr. sc. Marko Luka Zubčić.

Tribina je propitivala teme koje razumijevamo kao proces žalovanja zbog nestanka i smrt bliske osobe te rastanak od sebe kakvi smo bili od trenutka kada nas takav događaj mijenja. Istaknuto je da istražujući što nam može pomoći u procesu žalovanja, tugujemo, propitujemo se, čak i ljutimo, posežemo za prošlošću ali i za priznanjem, odmorom, zajednicom, razmišljanjem, podrškom, brigom i druženjem, kao i povlačenjem iz zajednice i mirovanjem. Žalovanje to traži od nas, mi to tražimo od žalovanja.

Kroz temu odnosa mentalnog zdravlja i umjetnosti, u razgovoru se naglasila važnost prisutnosti institucija koje imaju odgovornost pravovremene intervencije, kao i pružanju svih potrebnih uvjeta važnih za postojanje sustava podrške. Također je naglašena važnost povjerenja posebice zbog senzibilnosti umjetničkog okruženja i edukacije u području umjetnosti. Tribina je prožeta i razmišljanjima o važnosti terapeutskog učinka umjetnosti kojom možemo kroz iskustva drugih, spoznati nešto i o sebi samima. Uz istaknutu važnost razumijevanja, prokomentirani su i različiti alati koju pomažu u nošenju sa sastavnim dijelovima naših života – gubicima i smrti.

Tribinom se najavio i nadolazeći studijski program. Naime, Alati djelovanja i udruživanja, sveučilišni je projekt kojim će se u okviru programa mikrokvalifikacija jednog novog studijskog programa, obuhvatiti teme mentalnog zdravlja i umjetnosti i u njegovom istraživačkom segmentu, temu žalovanja.

Po završetku razgovora, uslijedilo je otvorenje izložbe Karlinih radova nastalih tijekom proteklih nekoliko godina. Izložba, otvorena uz glazbenu pratnju benda Cura i dečko, obuhvaća slikarske i kiparske radove, mozaike, crteže, kolaže i ilustracije u selekciji APURI studentica, Karlinih kolegica.

Vikend druženje zaključeno je performansom i radionicom održanim u subotu u Dječjoj kući, a izložba „Izvan lubenice“ ostaje otvorena u Galeriji SKC do petka, 21. listopada 2022. Radno vrijeme Galerije SKC (Kružna 8, Rijeka, OKC Palach) je radnim danom i subotom od 17 do 20 sati.

Skip to content