KATEGORIJE

Otvorena izložba plakata Wom@rts

07.10.2020. / vijesti / SPEAR

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci na vanjskim izložbenim panelima, kiši unatoč, održano je otvaranje izložbe ”Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama”. Izložbu su predstavile prodekanica za nastavu Akademije izv. prof. art. Melinda Kostelac, umjetnička direktorica programa, prodekanica za nastavu, prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, predsjednica Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima.

Voditeljica projekta je red. prof. art. Letricija Linardić, dekanica Akademije. Okosnica projekta je sedamdeseta godišnjica prvog izdanja djela ”Drugi spol” Simone de Beavouir. Citati ove knjige koriste se u stvaralačkoj podlozi projekta koji uključuje umjetničke rezidencije, majstorske radionice i gostovanja, stručne konferencije, izložbe, videoprojekcije, filmske projekcije, panele te književna predstavljanja ženskih autorica (Hay Festival Europa 28).

Projekt podrazumijeva mobilnost oko 180 umjetnika i njihovih djela, koja će biti izrađena i predstavljena putem rezidencijalnih programa, projekcija, izložbi, konferencija i digitalnih interaktivnih promocija među partnerima. 

EU-projekt Wom@rts uskoro će predstaviti i trajnu interaktivnu digitalnu platformu u cilju jačeg umrežavanja umjetnica i umjetnika kao trajni zalog projekta.

Cilj EU-projekta Wom@rts je stvaranje transnacionalne mreže među partnerima, posvećene razvoju svijesti o ravnopravnosti spolova. Planirani su i ciljani IT treninzi vrhunskih trenera za žene umjetnice širokog spektra, u cilju samozapošljivosti žena i njihove jače vidljivosti te uspješnosti na tržištu rada.

Također, u sklopu EU projekta Wom@rts izneseno je opširno istraživanje o zastupljenosti žena u kulturnom sektoru; dio tog istraživanja se nalazi u sadržaju izložbe na panelima.

U srpnju 2020. godine, u Tower centru Rijeka, bile su otvorene prve dvije sekcija izložbe; ilustracija i strip (8. srpnja 2020.) te digitalnih videoradova i novomedijskih umjetnosti (22. srpnja 2020.) – Women (RI)visible. Tada su svi posjetitelji imali priliku razgledati radove 23 umjetnice.

Paralelno s izložbom na vanjskim panelima na Kampusu, od 6. do 9. listopada 2020. godine, okviru projekta Wom@rts u Rijeku dolazi i Hay festival Europa28. Hay Festival u Rijeci organizira se kao dio programa EPK Rijeka 2020, u suradnji s programskim pravcem KuhinjaEPK 2020 i Festivalom kratkih priča Zagreb, a namijenjen je svima koji vole čitati, ali i onima koji će to tek zavoljeti!

__________

Projekt „Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama“ sufinancira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.

Skip to content