KATEGORIJE

Otvorena izložba posvećena Sušaku

21.12.2020. / vijesti / kampus epk

Danas, 21. prosinca 2020. na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u RIjeci održano je otvaranje izložbe projekta “Sušak, umjetnost sjećanja”. Cilj izložbe i projekta “Sušak, umjetnost /stvaranja/ sjećanja” otvaranje je dijaloga o Sušaku, „nepostojećem gradu“.

Projektom se promišlja koncept prostora, odnosno doživljaj Sušaka
na temelju nekoliko fragmenata kao što su slojevi iz neposrednog okruženja, elementi svakodnevnice, dijelovi povijesti, kulture i društva koji grade i oblikuju proces razmišljanja i percepcije.

Projekt su osmislile doc. dr. sc. Sarah Czerny, s Odsjeka za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Daniela Samaržija iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Jasenka Alić- Tadić iz Gradske knjižnice Rijeka, Ogranak Trsat.

U projekt su također bili uključeni studenti i studentice s kolegija Kulturalne geografije, članovi i članice Kluba Sušačana, APURI, GKRI Ogranak Trsat te učenici i nastavnici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Stari Sušačani svojim su sjećanjima omogućili studentima bolje razumijevanje prostora u kojemu se nalaze te su zajedno s njima započeli baštinsko, sentimentalno, sociološko i umjetničko promišljanje „nepostojećega grada”. Uz pomoć fotografije te audio i videozapisa kao najčešćim oblicima izraza i istraživanja urbane strukture, projektom se planira započeti mapiranje Sušaka, počevši od prostora na kojemu su se smjestili Rektorat i sveučilišni Kampus.

Izložbu je moguće pogledati do 11. siječnja 2021. godine.

Projekt „Sušak- umjetnost stvaranja sjećanja“ financira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.

Skip to content