KATEGORIJE

Otvorena izložba ”Riječka transplantacijska priča”

05.10.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

Na riječkome je Korzu na vanjskim izložbenim panelima danas, 5. listopada 2021. otvorena izložba ”Riječka transplantacijska priča” povodom nastavka obilježavanja 50. obljetnice prve uspješne transplantacije bubrega u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Izložba je nastala u sinergiji između Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Sveučilišta u Rijeci, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Grada Rijeke.

Otvaranju izložbe prisustvovali su te se okupljenima obratili prigodnim riječima:
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
prof. dr. sc. Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke,
dr. sc. Diana Maržić, zamjenica ravnatelja Kliničkog bolničkog centra,
prof. dr. sc. Josip Španjol, prodekan za poslovne odnose Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i
prof. dr. sc. Dean Markić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, u ime autora izložbe.

Čestitam autorima na uspješnoj izložbi. Kao rektorica, ali i kao građanka Rijeke iznimno sam ponosna što je upravo riječki KBC tako uspješan u transplantacijskom programu i to već pola stoljeća, a jednako tako i na visokorazvijen donorski program, uvodno je rekla rektorica.

Prva uspješna transplantacija bubrega održana je upravo u Rijeci 1971., prije 50 godina i to je višnja je na šlagu riječke medicine, iako postoje i brojni povijesni uspjesi na području ginekologije, rendgena itd. Povezanošću i suradnjom Sveučilišta i Bolnice stvarala se i stvara se riječka medicina. Grad uvijek to podržava i potiče. Siguran sam da će nova Bolnica na Sušaku donijeti dodatan zamah riječkoj medicini, naglasio je prof. Palčevski.

Sjećanje na uspjehe prof. dr. Vinka Frančiškovića, koji je sa svojim timom 1971. u Rijeci izveo prvu uspješnu transplantaciju bubrega, mora nas stalno podsjećati na to da trebamo njegovati profesionalizam i izvrsnost u radu. I danas u KBC-u imamo vrhunske stručnjake koji su godinama nakon nastavili s transplantacijama, istaknula je dr. Maržić.

Suradnja struke i znanosti ključna je za vrhunske uspjehe i tako je i ovdje bilo sa suradnjom Medicinskog fakulteta i Bolnice. Nakon dolaska prof. Frančiškovića ’60-ih godina u riječki KBC i nakon istraživanja na životinjama, nakon godina predanog rada, postignut je ovaj povijesni uspjeh, kazao je prodekan Španjol.

Izložba je zamišljena kao prikaz riječkog transplantacijskog programa koji dominantno uključuje transplantaciju bubrega, ali i gušterače i jetre. Bit će prikazana povijest transplantacijskog programa. Pedeset je godina prošlo od prve uspješne transplantacije bubrega u Rijeci, Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Pioniri riječkog transplantacijskog programa zacrtali su put, koji se održao sve do današnjeg dana. Do sada je u riječkom transplantacijskom centru učinjeno više od 1.200 transplantacija bubrega, pet transplantacija bubrega i gušterače i tri transplantacije jetre. Usko vezan uz transplantacijski program je i donorski program, kojeg nije zaustavila ni ova pandemija. Upravo je KBC Rijeka najjača donorska bolnica u Hrvatskoj, zaključio je prof. Markić te zahvalio prof. dr. sc. Amiru Muzuru i ostalim suradnicima s kojima je radio na ovom postavu.

Prof. Markić za kraj je proveo okupljene kroz izložbu koja se sastoji od 20 plakata koji pričaju povijest riječke transplantacije u proteklih 50 godina.

Izložbu je moguće na Korzu razgledati do 12. listopada, kada se seli na Kampus Sveučilišta u Rijeci, također na vanjske izložbene panele.


Skip to content