KATEGORIJE

Otvorena izložba ”Taxi geometrija”

09.09.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

Na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas, 9. rujna 2021. održano je otvaranje izložbe ”Taxi geometrija”, autorice izv. prof. dr. sc. Vedrane Mikulić Crnković s Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci te (sada već diplomirane) studentice Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci Dine Mlacović i studenta Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Marka Mrvoša.

Okupljenima su se obratili: prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Gordan Jelenić, izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković i voditeljica Centra za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti izv. prof. art. Ingeborg Fülepp.

Iako se na prvi pogled može učiniti da matematika i umjetnost nemaju dodirnih točaka, one se često isprepliću i jedna su drugoj potpora. Matematika pomaže umjetniku da svoje ideje pretoči u stvarnost, bilo upotrebom konkretnih tehnika crtanja i likovnog stvaranja koje su bazirane na matematičkim zakonitostima ili konkretizacijom apstraktnih ideja upotrebom analitičkog načina razmišljanja kojemu nas matematika uči. S druge strane, umjetnost pomaže matematici da pokaže svoje drugo, neki bi rekli pravo lice, da svim razotkrije svoju zadivljujuću apstraktnu prirodu na drugačiji način, kazala je prof. Mikulić Crnković te pozvala sve srednjoškolce koji vole matematiku da upišu studij matematike na Sveučilištu u Rijeci, naglasivši kako završenih matematičara nema na burzi rada.

Donedavna studentica Odjela za matematiku Dina Mlacović, kojoj je ova izložba bila dio magistarskog rada, kazala je kako je oduvijek znala da će studirati matematiku i kako ne bi odabrala ništa drugo. Odmah po završetku studija našla je zaposlenje i radi u nastavi. Poručila je potencijalnim studentima matematike: Trud, rad, vježba i upornost uvijek se isplati!

Paneli na Kampusu doprinos u Sveučilišta u Rijeci projektu Rijeka EPK 2020, a nama i građanima ostaju ovdje u trajno nasljeđe. Umjetničke djelatnosti nastoji Sveučilište u Rijeci uvijek posebno poticati i njegovati putem raznih projekata, pa takao i izložbama na ovim panelima građanstvo prezentirati naš umjetnički, ali i znanstveni rad i stvaranje. Parafrazirajući Pitagoru, prorektor Jelenić je zaključio kako je matematika, kao i umjetnost od samih početaka čovječanstva čovjeku imanentna.

Matematička izložba izvrstan je način prezentacije matematičkih sadržaja te njome, miješajući umjetnost i matematiku, prikazujemo matematičke koncepte na sasvim drugačiji način. Pokušali smo napraviti izložbu koja će biti i umjetnička i matematička. Pokušali smo napraviti izložbu koja će zaljubljenicima u umjetnost omogućiti šetnju prekrasnim slikama bez da znaju da su napravljene uz pomoć matematike, izložbu koja će zainteresiranom posjetitelju omogućiti da zaviri u matematičku pozadinu slika, ali i izložbu koja će zadiviti i iznenaditi matematičara prezentacijom matematičkih koncepata (njemu poznatih ili ne) na jedan sasvim neuobičajeni način, zaključila je prof. Fülepp.

Izložbu je moguće razgledati do 4. listopada 2021.

Skip to content