KATEGORIJE

Otvorena nova bolnica na Sušaku

02.02.2024. / vijesti / ostalo

Kampus Sveučilišta u Rijeci dobio je dugo očekivanu zgradu u svome neposrednom susjedstvu. Riječ je o Bolnici za majku i dijete, izgrađenoj u bolničkom dijelu trsatskog Kampusa, koja je u petak, 2. veljače 2024. službeno otvorena. Zgradu je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković. Svečanoj ceremoniji nazočila je i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Prigodnim govorima, uz premijera Plenkovića, obratili su se: potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Ratko Salamon. Nazočio je i ministar financija izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, kao i brojni uglednici iz liječničkog, akademskog i političkog miljea. Novu bolničku zgradu blagoslovio je riječki nadbiskup i metropolit msgr. Mate Uzinić. Nakon svečanog dijela otvorenja, uslijedio je obilazak bolničkih kapaciteta i upoznavanje s odjelima, koji mogu stati uz bok najmodernijim europskim bolnicama.

Riječ je suvremenom bolničkom zdanju i najvećoj investiciji u zdravstvu u ovom dijelu Hrvatske, otkad postoji samostalna država. U tijeku je preseljenje, a nova zgrada ujedinit će i značajno unaprijediti odjele Dječje bolnice na Kantridi i Klinike za ginekologiju i porodništvo koja se nalazi na lokalitetu Rijeka KBC-a. Uz novu bolnicu, izgrađena je i druga zgrada, u kojoj će biti smještena bolnička kuhinja, restoran, tehnička služba i dr. Ukupna kvadratura premašuje 110.000 kvadratnih metara a ležajni kapacitet iznosi 224 kreveta. Bolnici će gravitirati više od pola milijuna pacijenata iz ovog dijela Hrvatske. Ukupna vrijednost investicije koju je osigurala Vlada RH iznosi 158 milijuna eura.

Skip to content