KATEGORIJE

Ove subote pravac Art-kvart: Na redu je STEM piknik 2.0

11.04.2024. / vijesti / znanstvenici

Sjajno vrijeme naklonjeno je STEM pikniku 2.0 koji će se ove subote, 13. travnja, održati u prostorima Dječje kuće, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te u dvorištu Art-kvarta. Želja nam je ovim događanjem pokazati našim građankama i građanima, a posebno djeci i mladima, da znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika nisu bauk i da oni imaju veliki utjecaj na naš svakodnevni život. Osim toga, želimo im ukazati i na to koliko oni mogu biti zabavni, zanimljivi i uzbudljivi, najavila je Zagorka Prce Veseli, izvršna direktorica Centra tehničke kulture Rijeka drugo izdanje cjelodnevne manifestacije STEM piknik na konferenciji za medije.

Ove godine CTK Rijeka organizira STEM piknik u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, Centrom za popularizaciju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Art-kinom Croatia te Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, s fokusom na važnost STEM-a u svakodnevici.

Važnost popularizacije STEM-a prepoznali su donatori događanja: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i BrightDock. Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija pokroviteljstvom su prepoznali značaj manifestacije.

„Istraživanje STEM-a ulog je u budućnost. Pozivam sve građane i građanke da u subotu posjete STEM piknik 2.0“ izjavila je pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg.

U programu će se naći ponešto za sve uzraste, a zabave ne bi trebalo nedostajati – rekla je Hana Galogaža Lanča iz CTK Rijeka, te zajedno s partnerima najavila bogat program koji čine radionice, igre, natjecanja, izložba dječjih i učeničkih radova „STEM u svakodnevici“, predstave, crtani filmovi, ćakule, vodstva te koncert.

Istražite STEM u jednoj od 23 pokazne radionice STEM expoa

STEM expo, program pokaznih radionica, igara i natjecanja pružit će posjetiteljima STEM piknika da STEM iskuse iz prve ruke sudjelujući u robotskom nogometu, natjecanju u izradi padobranaca, izrade maketu broda, zaigraju razne matematičke igre i slagalice, pomoću virtualne realnosti posjete Math escape room i digitalni model broda, istraže magični svijet magneta, otkriju snagu trokuta i važnost vinskih mušica u znanstvenim istraživanjima. Okupljeni će se moći igrati s molekulama, sudjelovati u pokusima, upravljati robotima, zaigrati board game STEM arenu, svirati na voću i bilju te se uključiti u radionicu zmijuganja i pričaonicu posvećenu dječjim STEM naslovima. Na otvorenom, u dvorištu Art-kvarta dočekat će vas prava pravcata fomula i vatrogasno vozilo.

Sve aktivnosti STEM expo programa, osim formule i vatrogasnog vozila s popratnim igrama, održavat će se u prostorima Dječje kuće i Gradske knjižnice Rijeka. Program izvode: Astronomsko društvo Višnjan, Centar tehničke kulture Rijeka, Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak, Fakultet biotehnologije i razvoja lijekova, Fakultet za fiziku, Fakultet za matematiku, Gradska knjižnica Rijeka, Građevinski fakultet u Rijeci, Hrvatski robotički savez, Hrvatski savez brodomaketara, Prirodoslovni muzej Rijeka, Riteh Racing Team, Tehnički fakultet u Rijeci, Udruga Connect IT, Udruga Ri Rock i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Predstava o ekologiji i dvije cirkuske točke

U izvedbeno-scenskom dijelu programa STEM piknik 2.0 će ugostiti kazalište Smješko s predstavom „Naš zeleni svijet“. Radi se o predstavi namijenjenoj uzrastu od tri godine na više koja na zanimljiv i zabavan način uči djecu o temama reciklaže i ekologije te očuvanja prirode. U programu će biti i dvije cirkuske predstave. Kako se bore s fizikom, jednom od prirodnih znanosti, okupljenima će pokazati Emilio Alcantra u „The Dangerous Showu“ te Marko Ilić u „Famoznom cirkusu Marka Klauna“. Nakon predstave Marko Klaun će održati i cirkusku radionicu.

Dvorani susreta rezervirana je za STEM ćakule

U Dvorani susreta, cijelo vrijeme trajanja STEM piknika, održavat će se STEM ćakule. U 10 sati je zakazano predavanja o zmijama zanimljivog naslova „Nit’ ljigave, nit hladne“ Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. U 11 sati počinje predavanje „Tehnologija, inovacije i umjetna inteligencija“ riječkog novinara Vladimira Mrvoša, inače direktora Instituta za inovacije i nove tehnologije i stručnjaka za temu autorskih prava u digitalnom svijetu. Točno u podne počinje panel rasprava „STEM, inovacije i poduzetništvo na kojoj će govoriti Davor Ćiković iz tvrtke Hortiriviera koja stoji iza popularnog ekološkog brenda Pero, i mladi poduzetnik Karlo Džafić iz tvrtke Hartera Robotics. A kako se STEM-om mogu baviti i nevladine udruge i socijalni poduzetnici, pojasnit će nam Vanja Kauzlarić, jedan od ključnih ljudi riječke udruge Ri Rock.

U 13 sati počinje predavanje „Rijeka, grad koji teče“. Inžinjerka biotehnologije Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija, Danijela Lenac, ispričat će nam zanimljivu priču o postanku grada Rijeke, brojnim izvorima vode i vodotocima, legendarnoj Rječini i nepresušnom Zviru, a pojasnit će nam i kako pitka voda dolazi do špina u našim kućama i stanovima, te kako se kontrolira njena kvaliteta.

Kako mlade osobe mogu iskoristiti brojne mogućnosti za mobilnost koje im pružaju europski programi a pritom se baviti STEM-om saznajte iz prve ruke na STEM ćakuli „Mogućnosti za mobilnost mladih u STEM-u“ u 14 sati koju priprema CTK Rijeka a na kojem će okupiti pet mladih osoba koje su bile na studijskoj razmjeni, razmjeni mladih i na treningu za radnike s mladima. STEM ćakule u Dvorani susreta zatvorit će Marin Jurjević iz Udruge RiCode predavanjem o Razvoju videoigara tijekom koje će publiku potaknuti da izrade jednostavnu videu igru.

Izložba „STEM u svakodnevici“, Baltazar i četiri vodstva

U Dječjoj kući bit će postavljena izložba dječjih i učeničkih radova „STEM u svakodnevici“ koja će prikazati gdje sve djeca i mladi vide kako znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika utječu na njihov život svaki dan. U 11:30 u dvorištu Art-kvarta saznat ćemo i koji su nagrađeni radovi pristigli na natječaj „STEM u svakodnevici“.

U Kino dvorani Dječje kuće od 14 do 15 sati održat će se matineja crtanog filma Baltazar. Gledat će se epizode: Izumitelj cipela, Zvjezdani kvartet, Vatrogasna priča, Oblačna priča i Neman Fu-Fu. Ulaz je slobodan.

Zakazane su i četiri vodstva koja će se fokusirati na sam Art-kvart i njegovu povezanost sa STEM-om. American Corner Rijeka priprema predavanje „Svijet grafičkog dizajna – otkrivanje skrivenih poruka“ tijekom kojeg će sudionici istražiti i zajednički prokomentirati primjere grafičkog dizajna u okruženju Art-kvarta. Vodstvo je zakazano u 10 sati u prostorima American Cornera Rijeka (u zgradi Gradske knjižnice Rijeka).

Kako jedinstveni knjigomat Gradske knjižnice Rijeka zna gdje pripada koja knjiga, kako funkcionira njegov sustav tračnica i što je RFID tehnologija možete saznati na vodstvu „Knjigomat – tajne tehnologije iza „vlakića knjiga“ Gradske knjižnice Rijeka“ koje počinje u 11 sati.

Dva su vodstva zakazana kod velikog propelera u dvorištu Art-kvarta. Područje “Benčića”  izaziva različite dileme i sumnje posebno u kontekstu potoka koji je kroz povijest imao različite uloge i načine funkcioniranja. U čemu je trik otkrit ćete na susretu “Potok, perilo, poplava – 3P o potoku Brajda” koju za STEM piknik 2.0 priprema Gradska knjižnica Rijeka. Vodstvo je zakazano u 11 sati. I Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvorit će svoja vrata posjetiteljima STEM piknika 2.0 za koje organizira posebno vodstvo „Kuc, kuc, ima li koga?“, s početkom u 12 sati, koje će se usmjeriti zgradu muzeja, njena skladišta i stubište, te žensku ruku u pozadini prenamjene zgrade Muzeja.

Bit će i glazbe. DJ-ica Mirilo za potrebe STEM piknika 2.0 transformirat će se u DJ-icu Molekulicu, a u 14:30 u dvorištu Art-kvarta zakazan je koncert uličnog benda Pachamama Street Connection.

Skip to content