KATEGORIJE

Palača Moise – znanstveno-popularno predavanje: Pripadnost i građansko prijateljstvo

07.07.2021. / vijesti / ostalo

U četvrtak, 08. srpnja s početkom u 18 sati pridružite nam se na predavanju „Pripadnost i građansko prijateljstvo“ koje će održati doc. dr. sc. Nebojša Zelič s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Predavanje će također biti moguće pratiti online putem poveznice.

Ukratko o temi:

Društvenost je uz racionalnost glavna odlika ljudskih bića. Osjećaj pripadnosti duboko utječe na našu dobrobit, kroz pripadnost ostvarujemo razne aspekte naših života, a dokazano je da snažniji društveni odnosi ojačavaju imunosni sustav, produljuju život i smanjuju podložnost depresiji i anksioznosti. No, pripadnost je termin koji zahvaća čitav niz slojeva – od intimne pripadnosti, grupne pripadnosti pa do društvene pripadnosti.

U ovom ćemo izlaganju pokušati odrediti što bi značila društvena pripadnost i koji su njeni odnosi prema drugim vrstama pripadnosti. Društvena pripadnost zahvaća naše odnose unutar zajedničkih političkih i ekonomskih institucija kojima pripadamo kao građani neovisno od naših posebnih grupnih pripadnosti. Dobar građanski odnos je ovdje određen kao građansko prijateljstvo – kao briga za dobrobit drugih građana koji ne moraju dijeliti s nama isti skup vrijednosti.

Građansko prijateljstvo u ovom kontekstu označava odnos koji sprječava društvenu isključenost i društvenu izoliranost koji su jedni od glavnih prepreka za ostvarenje dobrobiti. Proći ćemo kroz razne aspekte koji mogu utjecati na društvenu pripadnost kao što su kulturne i političke razlike, ekonomske nejednakosti i aktualne probleme uzrokovane pandemijom te probati vidjeti može li građansko prijateljstvo biti jedan od odgovora na te probleme.

Skip to content