KATEGORIJE

Pametna tehnološka rješenja – temelj napretka društva

16.03.2021. / vijesti / treća dob

Prof. dr. sc. Saša Zelenika,  s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će u četvrtak, 18. ožujka 2021. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”Pametna tehnološka rješenja – temelj napretka društva”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: četvrtak, 18.3.2021. u 17h

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (ID: 514 173 1332, Pass: 500502)

Predavač: prof. dr. sc. Saša Zelenika, Tehnički fakultet

Kontakt: sasa.zelenika@riteh.hr

*Napomena: Zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati predavanju, po upitu će se ustupiti snimka istog.

Sažetak:

Današnja se moderna društva suočavaju s mnogobrojnim izazovima (od klimatskih promjena do pandemija), ali i izvanrednim mogućnostima koje nam pružaju moderna tehnološka postignuća, posebno bio-, info- i nanotehnologije. U predavanju će se istaknuti neka od tih postignuća te će se, kroz rezultate rada na Sveučilištu u Rijeci, pokazati kako je Rijeka mjesto ugodnog življenja za sve generacije, ali i kako bi pametnim i održivim razvojem ponovno mogla postati konkurentna i ekonomski prosperitetna.

Prof. dr. sc. Saša Zelenika rođen je 1966. u Rijeci, gdje je završio osnovnu školu. Maturirao je 1985. na Redmond High School u SAD, diplomirao 1991. na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci a doktorirao 1996. na Politehničkom sveučilištu u Torinu. Nakon inozemne karijere u gospodarstvu, imao je rukovodeće funkcije na Paul Scherrer Institutu u Švicarskoj. Od 2004. godine radi na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, gdje je bio pomoćnik dekana i predstojnik zavoda, a od 2015. je u zvanju redovitog profesora u trajnome zvanju. Bio je i gostujući profesor na Sveučilištu u Udinama. Bio je pomoćnik pa zamjenik ministra pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u Vladi RH. Trenutačno je na Sveučilištu u Rijeci pomoćnik rektorice, Zamjenik predstojnice Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije te predsjednik Savjeta za znanost. Od 2016. je redoviti član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Znanstveno se bavi preciznim inženjerstvom i tehnologijom mikrosustava. Aktivno je sudjelovao u brojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim projektima te je objavio više od 160 znanstvenih i stručnih radova, a autor je i jednog patenta i dvaju udžbenika.

Skip to content