KATEGORIJE

Pet milijuna eura za jačanje maritimnih inovacijskih ekosustava Jadranske Hrvatske i Zapadne Slovenije

11.07.2022. / vijesti / o sveučilištu

U okviru izuzetno kompetitivnog programa Obzor Europa, Europska je komisija, u konkurenciji ukupno 102 projektne prijave, upravo prihvatila za financiranje u iznosu od gotovo pet milijuna eura projekt INNO2MARESveučilište u Rijeci je partner na projektu koji će koordinirati Sveučilište u Ljubljani, a u kojem sudjeluje ukupno 19 organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Belgije.

Projekt je prijavljen u ožujku 2022. na poziv Excellence hubs (hrv. središte izvrsnosti), čiji je cilj osnažiti regionalne inovacijske ekosustave u novim članicama Europske unije putem prekogranične suradnje na zajedničkoj istraživačko-inovacijskoj strategiji. Inovacijske ekosustave čine akademske ustanove, poduzeća te državni i civilni sektor, koji se povezuju u razvoju inovacija u skladu s ciljevima strategija pametne specijalizacije i tako doprinose izvrsnosti i konkurentnosti regija.

Projekt INNO2MARE će omogućiti jačanje kapaciteta ekosustava Zapadne Slovenije i Jadranske Hrvatskeza izvrsnost u istraživanjima i inovacijama putem niza zajednički osmišljenih aktivnosti usmjerenih na digitalnu i zelenu tranziciju maritimnih industrija. Projektni konzorcij će, temeljem dubinskog mapiranja i analize potreba dvaju ekosustava, izraditi dugoročnu istraživačko-inovacijsku strategiju usklađenu s regionalnim, nacionalnim i EU politikama, kao i zajednički akcijski i investicijski plan, s konkretnim koracima za stvaranje koordiniranih, otpornih, atraktivnih i održivih maritimnih inovacijskih ekosustava. Usporedno sa strateškim planiranjem, provest će se i tri istraživačka pilot projekta usmjerena na rješavanje važnih izazova u maritimnim industrijama, i to:

(1)  razvoj inovativnog modela proširene stvarnosti za potrebe obuke osoblja i povećane sigurnosti na plovilima kod evakuacije u slučaju požara;

(2)  razvoj novih sustava konverzije i upravljanja zelenim izvorima energije korištenjem digitalnih blizanaca (eng. digital twins) zasnovanih na umjetnoj inteligenciji, s nizom primjena u maritimnim i vezanim industrijama, uključujući logistiku i proizvodnju, te

(3)  razvoj pametnih rješenja za automatsku detekciju prepreka u pomorskom prometu i pri autonomnoj navigaciji korištenjem senzorskih mreža i analize podataka temeljene na strojnom učenju.

Svi istraživački projekti će se provoditi u uskoj suradnji sveučilišta i poduzeća u projektnom timu i time služiti kao model budućim kolaborativnim inovacijskim projektima dionika ekosustava. Za daljnji razvoj rezultata istraživanja prema tržišnoj primjeni mobilizirat će se i privatna i javna sredstva.

U okviru projekta INNO2MARE će se provesti i niz atraktivnih programa s ciljem uključivanja građana u inovacijske procese, poticanja prijenosa znanja unutar i između inovacijskih ekosustava, osposobljavanja u poduzetničkim i pametnim vještinama i privlačenja najboljih talenata u uključene regije. Očekuje se da će projektne aktivnosti obuhvatiti više od 1.000 sudionika iz akademske i poslovne zajednice, vladinog i civilnog sektora te šire zajednice. 

U svim projektnim aktivnostima partneri iz ekosustava Zapadne Slovenije i Jadranske Hrvatske će se oslanjati na iskustvo i izvrsnost partnera iz flamanskog inovacijskog ekosustava (Antwerpen, Belgija), jednog od najrazvijenijih maritimnih inovacijskih ekosustava u Europi i svijetu.

Projekt INNO2MARE će dati značajan doprinos smanjenju razlika u inovativnosti i konkurentnosti između starijih i novih članica EU s obzirom da će sustavno povezati ključne organizacije u regionalnim inovacijskim ekosustavima Zapadne Slovenije i Jadranske Hrvatske, omogućiti sinergiju u planiranju i provedbi ulaganja u maritimna istraživanja i inovacije te razvijati inovacijsku kulturu i kulturu izvrsnosti na svim razinama.

Uz Sveučilište u Rijeci i njegove sastavnice Fakultet informatike i digitalnih tehnologija, Tehnički fakultet, Pomorski fakultet i STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, partneri projekta iz hrvatskog inovacijskog ekosustava su i MS Tech d.o.o., Maritime Center of Excellence d.o.o., Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije – Prigoda, Centar tehničke kulture Rijeka, URBANEX i Regionalna energetska agencija Kvarner – REA.

Uz Sveučilište u Ljubljani, partneri projekta iz slovenskog inovacijskog ekosustava su ISKRA d.o.o., DIGITEH d.o.o., Poslovno-potporni centar Kranj i Centar za tehničku kulturu Slovenije.

Predstavnici flamanskog inovacijskog ekosustava u projektu su Sveučilište u Antwerpenu, koje je zajedno sa Sveučilištem u Rijeci član YUFE mreže europskih sveučilišta, Antwerpenska pomorska akademija, Plavi klaster (De Blauwe Cluster) i Antwerpenska luka (Havenbedrijf Antwerpen).

Projekt vrijedan gotovo 5 milijuna eura će se provoditi tijekom sljedeće četiri godine.

Skip to content