KATEGORIJE

Petkom u Palači Moise

09.06.2020. / vijesti / sveučilište i društvo

U petak, 5. lipnja 2020. započeo je program „Petkom u palači Moise“, kojim je Sveučilište u Rijeci otvorilo palaču Moise građanima Cresa i Lošinja i njihovim gostima. Prvo u nizu predavanja, pod naslovom „Poetika i poetičnost fizike – vidjeti svijet u zrnu pijeska“, održala je prof.dr.sc. Rajka Jurdana Šepić sa Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Posjetitelji su mogli čuti što je poetično u fizici i znanosti općenito te zašto znanost i umjetnost imaju puno više sličnosti no što se obično misli. U nastavku večeri prof. Jurdana Šepić, koja se uz fiziku bavi i pisanjem i čitanjem poezije na hrvatskom jeziku i na čakavštini, održala je i poetski performans na temu „Zvjezdani stihovi i svemirski pejzaži“. Događaju je prisustvovao maksimalni broj posjetitelja, s obzirom na propisane epidemiološke mjere.

Program „Petkom u Palači Moise“ nastao je s ciljem da se Cresanima, Lošinjanima i svima koji su u mogućnosti prisustvovati ponude predavanja i aktivnosti vezane uz različite teme kojima je zajednički nazivnik utemeljenost na znanstvenom načinu promišljanja i zaključivanja. Sadržaji planiranih programa namijenjeni su svim skupinama građana, od djece do građana starije dobi.

Akademske aktivnosti za građanstvo u palači Moise za sad će se odvijati svakoga petka, a nadolazeća predavanja bave se temama s područja pedagogije i medicine kao i temama s područja umjetnosti.

Program se nastavlja već idućeg petka, 12. lipnja 2020.,  predavanjem na temu „Uloga baka i djedova u suvremenom djetinjstvu“, koje će održati dr. sc. Jasna Krstović.

Skip to content