KATEGORIJE

PGŽ i UNIRI u razvoju vinskih sorti Kvarnera

05.07.2019. / vijesti / sveučilište i društvo

Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija potpisali su sporazum o provedbi projekta ”Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera”. Sporazum je potpisan u Centru autohtonih proizvoda ”Kašetica primorsko-goranska”.

Potpisivanju su također prisustvovali: pročelnik Ureda Županije Goran Petrc, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a  Melita Raukar te Tomislav Pavlešić, enolog s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. ”Siguran sam da će istraživanja autohtonih vinskih sorti našeg podneblja ići u dobrom smjeru i da će još mnoga vina postati dio gastro-ponude našeg kraja. Trendovi su u turizmu da se nude autohtoni proizvodi, a vino ovdje ima velik potencijal. Sveučilište u Rijeci najbolji je partner kojeg možemo imati u provođenju ovog projekta”, kazao je zamjenik Mamula.

”U ovaj će projekt biti uključen naš Odjel za biotehnologiju, koje je već uspješno radio na projektu poboljšanja kastafske Belice. Prirodni resursi u našem su kraju značajni i to treba bolje iskoristiti. Osim metode masene spektrometrije, Sveučilište raspolaže i superračunalom, koje također može biti korišteno za analize. Uz 300 tisuća kuna koliko u ovaj projekt ulaže Županije, još otprilike isto toliko uložit će i Sveučilište. U budućnosti bi, kao jedan ambiciozniji plan, moglo doći i do toga da se na Sveučilištu vina i certificiraju”, rekla je rektorica Prijić Samražija.

Tomislav Pavlešić, enolog s Odjela za biotehnologiju dodao je: ”PGŽ je prije svega turistička županije, a gosti žele specifične, autohtone sorte, nešto što mogu probati samo ovdje i zato ćemo u iduće 3 godine, koliko traje projekt, raditi na razvijanju naših sorti vina.”

Primorsko-goranska županija, Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, želi sustavno poticati rast i razvoj poljoprivrednih gospodarstava u ruralnim dijelovima županije te komercijalizaciju poljoprivrednih i tradicijskih proizvoda Županije putem razvoja selektivnih oblika turizma.

Cilj je projekta prepoznati segment poljoprivredne proizvodnje koji je moguće s jedne strane turistički prezentirati, a s druge kvalitetno komercijalizirati. Posebno je potrebno naglasiti proizvodnju autohtonih (lokalnih) vinskih sorti i autohtonih vina koja, uz maslinovo ulje i proizvode gorja predstavljaju temelj lokalne poljoprivrede i gastronomije s komercijalnim potencijalom.

Osim Žlahtine, koja je već prisutna na tržištu, ali koju je moguće dodatno razviti i kvalitetnije komercijalizirati, potrebno je utvrditi i potencijale ostalih lokalnih sorti i kupaža, i to: Sušćana crnog (Sansigot), Kamenine, Kastafske belice, Trojišćine,  Divjake, Jarbole, Brajkovca.

Također, na području Primorsko-goranske županije, osim gore spomenutih autohtonih sorti, nalazi se još nekoliko autohtonih hrvatskih sorti koje nisu izvorno sa našeg područja a čija je važnost velika (Plavac mali, Malvazija istarska bijela, Teran, Babić).

Cilj ovoga projekta je, uz nužno očuvanje autohtonih vinskih sorti Primorsko-goranske županije, povećanje proizvodnje i podizanje novih nasada s autohtonim sortimentom, nove moguće komercijalizacije te promocije i povezivanja sa sektorom turizma i ugostiteljstva.

Navedeni cilj, a nakon analiza autohtonih sorti vina pomoću metoda masene spektrometrije, razvoj autentičnih, tradicionalnih ili novih (biodinamičkih) proizvoda s dodanom vrijednošću od autohtonih vinskih sorti Kvarnera kao i formiranje baze podataka autohtonih sorti Kvarnera.

S druge strane, cilj je povećanje vidljivosti, komercijalno i marketinški, te podrška plasmanu autohtonih vina na veliko turističko tržište Kvarnera.

Skip to content