KATEGORIJE

Počasno zvanje – Honoris professor

18.05.2021. / vijesti / Dies Academicus

Honoris Professor počasna je titula koju Sveučilište u Rijeci dodjeljuje od 2019. godine, temeljem odredbi Pravilnika o nagradama i priznanjima Sveučilišta. Postupak pokreće i provodi Savjet za znanost Sveučilišta u Rijeci, a konačnu potvrdu donosi Senat Sveučilišta u Rijeci.

Prema odlukama Senata ovogodišnje je priznanje dodijeljeno Erhardu Buseku, predsjedniku Instituta za Dunavsku regiju i središnju Europu, bivšem potpredsjedniku Vlade Austrije čiji se doprinos riječkome sveučilištu mjeri iznimno aktivnom suradnjom i njegovom stalnom međunarodnom promocijom.

Izvanredne okolnosti u 2021. spriječile su svečanu dodjelu. U ime Sveučilišta u Rijeci, rektorica sa svojim timom upućuje čestitke na priznanju i zahvalu za sveukupni doprinos.

DR. SC.

ERHARD BUSEK

Predsjednik Instituta za Dunavsku regiju i središnju Europu. Bivši potpredsjednik Vlade Austrije

Dr. sc. Erhard Busek rođen je u Beču 1941. godine. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Beču, a tijekom studija služio je i kao predsjednik austrijskog Vijeća mladih. Od 1995. godine predsjednik je Instituta za Podunavlje i Srednju Europu (IDM), koji se bavi aktualnim pitanjima u vezi s Podunavljem, Srednjom i Jugoistočnom Europom kako bi se proširilo znanje o regiji i promovirali dobrosusjedski odnosi. Svoju profesionalnu karijeru započeo je kao pravni savjetnik udruge parlamentaraca Austrijske narodne stranke, a kasnije se počeo baviti i političkim pitanjima. Bio je ministar za znanost i istraživanje, ministar obrazovanja, a kasnije je izabran za predsjednika Austrijske narodne stranke i služio je kao vicekancelar Austrije od 1991. do 1995. godine. Održao je mnoga predavanja o nacionalnim i međunarodnim pitanjima i sudjelovao na brojnim konferencijama u Austriji i inozemstvu. Tijekom svoje karijere obnašao je razne prestižne funkcije u nacionalnim i međunarodnim odborima i odborima – bio je predsjednik Sveučilišnog vijeća Medicinskog sveučilišta u Beču (MUW), predsjednik ICEUR-a u Beču, predsjednik Centra EU-Rusija, predsjednik Bečkog ekonomskog foruma (VEF) i mnogih drugih tijela.

Skip to content