KATEGORIJE

Početkom lipnja prva YUFE Fiumanka

09.05.2024. / vijesti / sport

U sklopu jubilarne 25. Fiumanke, koja se tradicionalno održava u lipnju u Rijeci te Studentske Fiumanke, koja se održava treću godinu zaredom, ove će godine po prvi puta biti održana i YUFE Fiumanka. Najavljeno je to na konferenciji za medije, koja je održana na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 9. svibnja 2024. Regatu su najavili prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Mačešić i predsjednik Organizacijskog odbora Fiumanke i predsjednik Jedriličarskog kluba Maxi. Davor Perović i prorektorica Maćešić potpisali su i prateći Ugovor o suradnji. Studenti će jedriti od četvrtka do nedjelja, 6. do 9. lipnja 2024.

Fiumanka već četvrt stoljeća svake godine u Rijeci u lipnju okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije, a njima su se unatrag tri godine pridružili i studenti. I to ne samo riječki, jer ove će godine Fiumanku otvoriti međunarodna studentska regata europske mreže deset sveučilišta YUFE, čije će posade zajedriti u Rijeci u četvrtak 6. lipnja, odmah nakon konferencije za medije i službenog otvorenja Fiumanke. Tijekom vikenda od 7. do 9. lipnja bit će održane regate sastavnica riječkog Sveučilišta i to uz njihov već tradicionalni Student Day Festival, koji će zaokružiti studentski vikend sporta i zabave.

Ovogodišnju Fiumanku otvorit će međunarodna regata mreže 10 europskih sveučilišta čiji je dio Sveučilište u Rijeci. Drago nam je da smo uspjeli povezati radni dio i sastanke s početkom regate, pa će naši europski partneri dobiti priliku zajedriti s nama na Fiumanki. Upravo su jedrenje kao timski sport i YUFE Fiumanka izvrsna prilika za povezivanje, zabavu i stjecanje novih vještina. Nadamo se da će i ova regata postati tradicija unutar YUFE mreže, stvarajući istinsku zajednicu između ovih deset institucija i njihovih lokalnih okruženja. Na prvoj YUFE Fiumanki zajedrit će studenti iz Nizozemske, Španjolske, Belgije, Njemačke, Cipra, Finske, Ujedinjene Kraljevine, Poljske, Francuske i Rijeke te posada Centralnog YUFE ureda, rekla je prorektorica Maćešić.

Drago mi je što će jubilarno izdanje Fiumanke otvoriti studenti i to ovako lijepim višednevnim događanjem koje ima međunarodni značaj. Od samog početka vidjeli smo velik razvojni potencijal i za Sveučilište i za Fiumanku, tako da vjerujem da će se ova priča jednako uspješno razvijati i u budućnosti, istaknuo je Perović.

Svaka od jedrilica u regati predstavljat će jedno od sveučilišta Saveza YUFE, a sudjelovat će i 20 članova YUFE Student Foruma, koji će također imati svoju jedrilicu i na taj način sudjelovati u natjecanju. Od 3. do 7. lipnja na Sveučilištu u Rijeci će se održati sastanci Saveza YUFE; između ostalog svoje sastanke održat će članovi YUFE izvršnog vijeća, YUFE Student Forum… Studentska Fiumanka pretvara se u tradicionalni događaj koji promiče duh riječke sveučilišne zajednice i predstavlja jedinstvenu mogućnost da studenti i zaposlenici Sveučilišta sudjeluju u timskom radu, razvijaju natjecateljski duh i želju za istraživanjem koja definira akademsku zajednicu. Već u prvom izdanju dalo se naslutiti da je pred Studentskom Fiumankom svijetla budućnost, a druga godina održavanja to je i potvrdila. U trećem izdanju na regati će ponovno nastupiti maksimalan broj timova, njih čak 18! Zahvaljujući Studentskom centru Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskom akademskom sportskom savezu te Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Studentska Fiumanka je po uzoru na ‘veliku’ Fiumanku u potpunosti besplatna, čime se studentima omogućava stjecanje novih znanja i vještina te uživanje u aktivnostima na moru.

Skip to content