KATEGORIJE

Pokrenuta shema mobilnosti za Zapadni Balkan

29.03.2024. / vijesti / znanstvenici

Shema mobilnosti za Zapadni Balkan i službeno je puštena u pogon 28. ožujka 2024. Financiran sredstvima programa Obzor Europa, pilot-projekt pod nazivom POLICY ANSWERS – R&I Policy Making, Implementation and Support in the Western Balkans pokrenut je još 1. ožujka 2022., a njegov je cilj poboljšati regionalnu suradnju i održivu potporu u istraživanju i inovacijama potaknutim mobilnošću te – poticanjem međusobne povezanosti Zapadnog Balkana – podržati održivi gospodarski rast, zajedničko regionalno tržište, društvenu otpornost i konvergenciju ZB-a s Europskom unijom.

S ukupnim proračunom od 100.000 EUR program će svakom odabranom projektu osigurati bespovratna sredstva u iznosu do 5.000 EUR za dva tjedna do maksimalno šest mjeseci mobilnosti. Shema mobilnosti namijenjena je istraživačima na početku karijere (doktorandima i postdoktorandima koji su doktorirali najviše sedam godina prije isteka roka za poziv) iz svih šest zemalja spomenute regije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Usklađen s Programom Europske unije za inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, mlade i sport (WB Agenda), projekt prati i podržava koordinaciju politika unutar suradnje Europske unije i Zapadnog Balkana, ali također podupire izgradnju kapaciteta i pilot-aktivnosti s ciljem doprinosa procesu integracije regije u Uniju i jačanja njihovih inovacijskih ekosustava.

Prijave se podnose putem internetskog portala (https://ptoutline.eu/app/wbms). Rok za podnošenje prijava je 31. svibnja 2024. do 17 sati (CEST). Više informacija o shemi, objavljenom pozivu i postupku prijave nalazi se na poveznici.

Shemu mobilnosti podržavaju Dunavska rektorska konferencija i Rektorski forum jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana.

Skip to content