KATEGORIJE

Poruka rektorice povodom Međunarodnog dana žena

08.03.2022. / vijesti / o sveučilištu

Poštovane istraživačice, nastavnice, studentice i djelatnice Sveučilišta u Rijeci, 

poštovani istraživači, nastavnici, studenti i djelatnici Sveučilišta u Rijeci,

za razliku od nekih ranijih vremena, moramo sa zadovoljstvom primijetiti da se ovogodišnji Međunarodni dan žena široko obilježava, da se otvoreno raspravlja ne samo u podzastupljenosti žena na rukovodećim mjestima i politici, već i o prisutnosti žena u medijima, o menstrualnom siromaštvu, harmoniziranju privatnog i poslovnog života, ali i o prevažnoj temi nasilja nad ženama. Ovaj 8. mart dočekujemo u Europi koja je pitanje rodne ravnopravnosti stavila među prioritete te uvjetovala prijavu istraživačkih projekta na program Horizon Europe, dokazom da znanstvena institucija posjeduje plan rodne ravnopravnosti ili jasne politike podrške i financiranja rodne ravnopravnosti. Ovo legitimiranje teme rodne ravnopravnosti i važni iskoraci trebaju nas ohrabriti da ustrajemo u nastojanju da ravnopravnost i stvarno zaživi na našim sveučilištima, u našoj zajednici. Neke dobre prakse rodne ravnopravnosti i pojedine žene koje razbijaju stropove, predrasude i patrijarhalne stereotipe danas su sjajne vijesti, ali stvarna ravnopravnost počinje onda kada to više ne budu vijesti. 

8. mart, međutim, ove godine obilježavamo ne samo iscrpljeni višegodišnjim okolnostima pandemije i posljedicama koje je izazvala, već i u okolnostima ozbiljnih prijetnji miru izazvanih invazijom na Ukrajinu. Od kada je Opća skupština UN-a 1977. godine pozvala da se 8. mart obilježava kao UN-ov praznik ženskih prava i svjetskog mira, Dan žena se najuže povezuje i s razvijanjem kulture mira i humanosti. Upravo zato i koristimo priliku Međunarodnog dana žena da iskažemo naš antiratni stav i strepnju nad izbjegličkom krizom. Zbog osobnih iskustava neravnopravnosti i borbe za prava žena, opremljene smo boljim razumijevanjem nepravde, protiv koje moramo dizati glas i poticati na aktivno kultiviranje humanosti.   

Pozivam vas, drage kolegice, da ne stanemo na tome da se brinemo za vlastite standarde ravnopravnosti, već se trebamo založiti i za sve one žene koje nemaju pravo glasa, dostupno obrazovanje, pravo na rad i samoostvarivanje i sudjelovanje u javnom životu, kao i za sve žene u imigraciji i izbjeglištvu koje više nego ikada trebaju naše razumijevanje i solidarnost.

Svim ženama i muškarcima Sveučilišta u Rijeci, povodom Međunarodnog dana žena, upućujem poziv na angažman za više rodne ravnopravnosti i svjetskog mira.  

Rektorica
prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija

Skip to content