Posjet biskupa katedrale u Oslu

Biskup katedrale u Oslu vlč. Ole Christian M. Kvarme, emeritus, i Rektor katedrale vlč. Olav Dag Hauge, emeritus posjetili Su Sveučilište u Rijeci, a ugostila ih je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima.
Oba su biskupa dosad održala brojne razgovore i pregovore s katoličkim, pravoslavnim i muslimanskim čelnicima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji s ciljem otvaranja inter-religijskog dijaloga na Balkanu i području jugoistočne Europe. Istaknuli su da su ovi pregovori bili kompleksni, međutim da je to i bilo za očekivati, ali da je to vrijedan pothvat koji zaslužuje pozornost i aktivno djelovanje ka pozivanju na miran, ne samo dijalog, već razvijanje suživota među zajednicama i različitim religijama.
Susretu su također prisustvovali: raniji veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj Nj. E. Hrvojem Marušićem, ranijim norveškim veleposlanikom Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E. Henrikom Ofstadom.
Marušić je iznio ideju kako treba povezati norveške biskupe s Sve3učilištem i Rijeci i rektoricom Prijić Samaržijom, u kontekstu činjenice što Sveučilište u Rijeci planira sazvati inauguracijsku sjednicu osnivanja Vijeća inter-religijskog dijaloga i diplomacije, a uskoro se očekuje i potvrda osnivanja Centra za mir i sukobe / UNIRI Center for Peace and Conflict Studies.
Uvaženi su gosti zahvalili rektorici na brzom odazivu i organizaciji ovog sastanka, a rektorica naglasila kako se slaže da je uloga religije i inter-religijskog dijaloga jedna od središnjih u održavanju mira i sprječavanju sukoba među pripadnicima različitih religija i razvijanju tolerancije.
Postavili su se temelji za razvijanje daljnje suradnje u području razvijanja inter-religijskog dijaloga te također iz područja mirovnih tema, gdje je glavnu riječ vodio doc. dr. sc. Nebojša Zelić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
Na koncu je biskup Kvarme potvrdio potrebu za ”religijskim dijalogom bez granica” te je zaključio s mudrom misli: ”Lijepo je letjeti visoko među oblacima, međutim bolje je učiniti barem jedan korak mira na zemlji, koračati u miru u zajednici u kojoj živimo”. Zaključeno je da će se operativno krenuti s konkretnim koracima suradnje.