KATEGORIJE

Posjet delegacije Sveučilišta u Sarajevu

02.11.2022. / vijesti / međ. suradnja

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija sa suradnicima ugostila je na Kampusu Sveučilišta u Rijeci delegaciju sa Sveučilišta u Sarajevu, koju je predvodio rektor prof. dr. sc. Rifat Škrijelj. Uz rektora Škrijelja prisustvovali su njegovi suradnici: prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Enita Nakaš, dekan Fakulteta političkih znanosti prof. dr. sc. Sead Turčalo, prodekan za nastavu i znanstvenoistraživački rad Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof. dr. sc. Elvedin Hasović i direktorica Centra za istraživanje i razvoj Sveučilišta u Sarajevu izv. prof. dr. sc. Maja Arslanagić Kalajdžić.

Uz rektoricu Prijić Samaržiju susretu su prisustvovali: prorektorica za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senka Maćešić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za financije i poslovanje prof. sr. sc. Davor Vašiček i prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Predstavnici obaju sveučilišta složili su se oko problema nedostatka studenata koji upisuju nastavničke smjerove, a posebno su izrazili zabrinutost zbog manjka interesa za STEM područja unatoč raspoloživim stipendijama. Susret je poslužio i za raspravu o problemu odljeva mozgova s kojim se susreće sve veći broj sveučilišta u regiji.

Nakon centara za napredne studije uspostavljenih u Ljubljani i Beogradu, koji su uspostavljeni po uzoru na Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, predstavnici Sveučilišta u Sarajevu izrazili su želju za formiranjem istoga centra u Sarajevu.

Sastanku su također prisustvovali predstavnici sastavnica Sveučilišta – Akademije primijenjenih umjetnosti, Ekonomskog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Pomorskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Učiteljskog fakulteta, Tehničkog fakulteta, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – koji su dali kratki pregled dosadašnje suradnje sa Sveučilištem u Sarajevu te izrazili želju za daljnjim razvojem postojećih oblika suradnje i uspostavljanjem novih oblika suradnje.

Skip to content