KATEGORIJE

Posjet mađarskog veleposlanika

05.09.2019. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. g. József Zoltán Magyar, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, i gđa Anita Györei, druga savjetnica i stalna zamjenica veleposlanika, posjetili su Rektorat Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 4. rujna 2019. Ondje su ih ugostile rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija i dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnosti otvaranja lektorata mađarskog jezika na Filozofskom fakultetu pri Odsjeku za kroatistiku, i to po modelu već uspostavljenih lektorata poljskog, makedonskog i slovenskog jezika. Studenti Sveučilišta u Rijeci tako bi u sklopu izbornog kolegija mogli učiti mađarski jezik, ali i saznati nešto više o mađarskoj kulturi i civilizaciji te zajedničkoj prošlosti hrvatskog i mađarskog jezika i naroda.

Veleposlanik g. Magyar izrazio je veliki interes za otvaranjem lektorata mađarskog jezika u Rijeci, čime bi se mađarski jezik, osim u Zagrebu i Osijeku, mogao učiti i na riječkom sveučilištu. 

Otvaranje lektorata mađarskog jezika planirano je za sljedeću akademsku godinu, a načelno je dogovoreno da će na Filozofski fakultet doći jedan profesor mađarskog jezika koji će, ovisno o svojem profilu, držati jezične vježbe i/ili kolegij posvećen mađarskoj povijesti, književnosti i kulturi.

Dekanica Srdoč-Konestra predložila je da se i prije otvaranja lektorata započne s promotivnim aktivnostima u obliku uvodnih tečajeva mađarskog jezika ili radionica.

Skip to content