KATEGORIJE

Posjet predstavnica Coursere – ukorak sa svjetskim trendovima

24.06.2022. / vijesti / coursera

U četvrtak 23. lipnja Sveučilište u Rijeci posjetile su predstavnice tvrtke Coursera, Evghenia Iarina, direktorica za sveučilišna partnerstva u EMEA regiji i Larissa Wheatcroft, Courserina stručnjakinja za uspjeh korisnika u EMEA regiji.

Coursera je najveća globalna platforma za online učenje temeljeno na vještinama koja nudi sadržaje preko 250 svjetskih sveučilišta te preko 80 tvrtki iz industrije, a nedavno je zabilježila brojku od čak 100 milijuna studenata. Kroz strateško partnerstvo s Courserom studentima i djelatnicima riječkog sveučilišta omogućen je pristup tečajevima i programima vrhunskih svjetskih sveučilišta i tvrtki iz industrije te stjecanje certifikata za njihov uspješan završetak.

Sastanak s rektoricom prof. dr. sc. Snježanom Prijić-Samaržija i njenim suradnicima i suradnicama  te članicama UNIRI-Coursera projektnog tima bio je prilika za razgovor o dosadašnjim iskustvima suradnje s tvrtkom Coursera u okviru strateškog partnerstva, ali i za predstavljanje načina kojima Coursera može pomoći Sveučilištu da prevlada izazove s kojima se susreće u pogledu privlačenja i zadržavanja studenata te osiguravanja njihove zapošljivosti.

Rektorica je istaknula kako se korist od partnerstva, osim za naše studente i djelatnike, osjeti i na međunarodnim susretima i konferencijama gdje se riječko sveučilište zbog suradnje s Courserom prepoznaje kao inovativno sveučilište koje promovira netradicionalne oblike učenja te nastoji unaprijediti iskustvo studiranja svojih studenata integrirajući u svoju ponudu visokokvalitetne sadržaje drugih institucija.

Prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić, koja koordinira i nadzire provedbu aktivnosti povezanih s Courserom, izrazila je zadovoljstvo brojem certifikata stečenih u proteklih 5 mjeseci, njih 418 na razini Sveučilišta, ali i istaknula kako je važno i nadalje promovirati mogućnosti koje Coursera nudi kako bi studenti i djelatnici prepoznali priliku za osobni i profesionalni rast.

Iarina i Wheatcroft najavile su i predstavile neke nove funkcionalnosti i mogućnosti koje će biti ponuđene i našim studentima i nastavnicima. Jedna od njih je Career Academy, specijalizirani program koji će omogućiti studentima (koji su nositelji osobne licencije) uvid u opise (trenutno) 18 visoko traženih poslova te im dati priliku da kroz relevantne tečajeve i vođene projekte kreirane od strane vodećih svjetskih tvrtki i stručnjaka iz industrije nauče vještine potrebne za zapošljavanje na odabranim poslovima. Coursera bilježi značajne brojke onih kojima su certifikati ostvareni na Courserinoj platformi odredili ili promijenili karijerne puteve te onih kojima su pomogli u zapošljavanju.

S obzirom na zahtjeve partnerskih sveučilišta i njihova nastojanja da osiguraju unaprjeđenje kompetencija nastavnika i administrativnog osoblja, istaknula je Larissa Wheatcroft, Coursera je po prvi put mapirala svoj cjelokupni sadržaj u skladu s Europskim okvirom za digitalne kompetencije, općim referentnim okvirom za podršku razvoju digitalnih kompetencija specifičnih za nastavnike u Europi. Odabrani relevantni sadržaji bit će ponuđeni i djelatnicima Sveučilišta u Rijeci putem personalizirane UNIRI-Coursera platforme.

Nakon sastanka s upravom Sveučilišta uslijedili su sastanci s predstavnicima stručnih službi te članicama potpornog tima za implementaciju UNIRI-Coursera programa, kao i javno predstavljanje Coursere za studente i djelatnike na Građevinskom fakultetu u Rijeci, koje je okupilo preko 50 sudionika i sudionica.

Nakon uvodnog izlaganja prorektorice za studije, studente i osiguravanje kvalitete o institucijskoj perspektivi partnerstva, razlozima ulaska u projekt te očekivanim rezultatima, Iarina i Wheatcroft predstavile su Courseru kao jedinstveni eko-sustav koji kroz međusobnu iteraciju i kruženje informacija između predavača i instruktora (sveučilišta i industrija), partnerskih organizacija (tvrtki, visokoškolskih ustanova, vlada) i pojedinaca (studenata) omogućava ponudu uvijek relevantnog sadržaja.

Automatizacija zanimanja i umjetna inteligencija, transformacija poduzeća, ubrzana digitalizacija i posljedice pandemije mijenjaju način rada, što zahtijeva brze prekvalifikacije i usvajanje novih, vrlo često digitalnih vještina, koje će nas pripremiti za poslove budućnosti.

Coursera se posebno diči svojom velikom bazom prikupljenih podataka o vještinama i poslovima traženima na tržištu rada u skladu s kojima ažurira ponudu tečajeva, najpopularnijeg formata ponuđenih sadržaja, i napose kratkih, praktičnih vođenih projekata koji spadaju u „how to“ kategoriju. Takvi su kratki sadržaji posebno korisni za svladavanje vještina kao što su npr. korištenje određenog softvera, a dodana vrijednost je i certifikat koji je moguće priložiti životopisu ili postaviti na svoj Linkedin profil.

Posebno dobro ocijenjeni programi od strane korisnika i poslodavaca profesionalni su certifikacijski programi (Professional Certificate) sastavljeni od niza tečajeva i vođenih projekata vodećih tvrtki iz industrije kao što su Google, Meta, IBM i dr. Za svladavanje svakog od njih polaznik stječe certifikat, dok je certifikat koji polaznik stekne završetkom cjelokupnog programa potvrda osposobljenosti za vršenje određenog posla na ulaznoj razini (entry-level) i već je prepoznat od strane poslodavaca.

Nakon pitanja publike, predstavnice Coursere svoje su predavanje završile rečenicom „Talent is equally distributed, but opportunity is not.” i porukom riječkim studentima da iskoriste prilike koje im je pružilo Sveučilište kroz partnerstvo s Courserom.

Skip to content