KATEGORIJE

Posjet talijanskog veleposlanika

24.02.2020. / vijesti / međ. suradnja

Novi veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Pierfrancesco Sacco posjetio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u petak, 21. veljače 2020. Veleposlanik je stigao u pratnji supruge gđe Laure Fernandez Serch, novog talijanskoga generalnog konzula g. Davidea Bradaninija te gđe Ileane Jančić, pomoćnice generalnog konzula u Rijeci.

Uvažene goste na Rektoratu ugostila je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, uz dekanicu Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestru te pročelnicu Odsjeka za talijanistiku doc. dr. sc. Corinnu Gerbaz Giuliano.

Rektorica Prijić-Samaržija ukratko je predstavila Sveučilište u Rijeci, ističući dosadašnju uspješnu suradnju s Veleposlanstvom Talijanske Republike u Hrvatskoj i Generalnim konzulatom Talijanske Republike u Rijeci, kao i nedavno uključenje u YUFE mrežu, čime se otvorila mogućnost suradnje sa Sveučilištem Tor Vergata u Rimu.

Dekanica Srdoč-Konestra i pročelnica Gerbaz Giuliano istaknule su da Odsjek za talijanistiku, kao jedan od najmlađih odsjeka na Filozofskom fakultetu, unatoč svom kratkom vijeku ima vrlo jake suradničke i prijateljske veze sa sveučilištima u Padovi, Trstu, Torinu, Reggio Calabriji i Bariju, zahvaljujući kojima studenti mogu sudjelovati na raznim natječajima za stipendije, tečajevima u Italiji i studentskim razmjenama.

Veleposlanik Sacco podsjetio je da Hrvatsku i Italiju povezuju zajednički, globalni problemi poput klimatskih promjena, ekonomsko-društvenih problema i odlaska mladih, obrazovanih ljudi, naglasivši da upravo na tome mogu počivati jača strateška partnerstva u okviru Europske unije i međunarodnih inicijativa.

Rektorica Prijić-Samaržija i veleposlanik Sacco složili su se da upravo 2020. godina predstavlja izvrstan temelj za zajedničke kulturne i znanstvene projekte, imajući u vidu da Rijeka ove godine ponosno nosi titulu Europske prijestolnice kulture, a Trst titulu Europskoga grada znanosti.

Skip to content