KATEGORIJE

Posjeti Sajam stipendija na Kampusu!

16.10.2019. / vijesti / studenti

SAJAM STIPENDIJA SUTRA U RIJECI!

Rusija se predstavlja kao zemlja partner Sajma, a atraktivna predavanja, radionice i „Karijerni kutak“ samo su dio onoga što vas očekuje na Sajmu u Rijeci

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma stipendija i visokog obrazovanja je Ruska Federacija, koja će predstaviti svoja visoka učilišta, studijske programe i programe stipendiranja. Osim što će se predstaviti kao poželjna destinacija za inozemne studente, Rusija će se predstaviti i kroz atraktivan program radionica i master class predavanja. Ovogodišnji Sajam stipendija i visokog obrazovanja održava se 17. listopada 2019. na kampusu Sveučilišta u Rijeci (10-16h, zgrada Sveučilišnih odjela). Detaljnije informacije o Sajmu i program događanja dostupni su na web stranici Stipendije.info (www.stipendije.info/hr/sajam) i na Facebook stranici Želim stipendiju (https://www.facebook.com/stipendije.info/).

PROGRAM

„Svoj obrazovni put u Rusiji trenutno nastavlja 230.000 međunarodnih studenata, dok više od 100.000 međunarodnih studenata posjećuje Rusiju svake godine. K tome, Rusija je šesta zemlja u svijetu po broju međunarodnih studenata uključenih u nastavu“, navodi Natalija Iakimčuk, direktorica Rossotrudničestva u Hrvatskoj, i nastavlja: „Unutar naše zemlje osigurana je i kvota od 15.000 stipendija godišnje za strane državljane koja omogućuju besplatno, odnosno u potpunosti financirano studiranje u Rusiji“. Ako uzmemo u obzir da su neka od vodećih područja na ruskim sveučilištima računalne znanosti, financijske usluge, inženjerstvo, medicina, dizajn te druga inovativna područja, postaje vrlo jasno kako Rusija danas postaje sve prepoznatljivija i važnija destinacija kada je riječ o akademskoj mobilnosti na globalnoj razini.

Na ovogodišnjem Sajmu u Rijeci svoje će programe stipendiranja predstaviti i ostali izlagači poput nevladinih udruga, zaklada i tvrtki te veleposlanstva i inozemnih kulturnih centara. Ukupno će na Sajmu sudjelovati više od 40 izlagača iz Hrvatske i 8 zemalja Europe i Sjeverne Amerike. Svoje će studijske programe i stipendije tako predstaviti izlagači iz Francuske, Kanade, Mađarske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Švicarske te Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Učenici, studenti, njihovi roditelji i nastavnici imat će stoga jedinstvenu priliku doznati točne i aktualne informacije vezane za obrazovne i profesionalne prilike u ovim zemljama.

Rijeka danas i sutra: Kakvo obrazovanje čini grad budućnosti?

Posebnu novinu u ovogodišnjem programu Sajma čini niz specifično usmjerenih predavanja i masterclass izdanja koji posjetiteljima imaju cilj približiti nove trendove u obrazovanju, ali i tržištu radu. Otvorenje 8. Sajma stipendija i visokog obrazovanja u 10 sati ujutro započet će panelom pod nazivom „Rijeka danas i sutra: Kakvo obrazovanje čini grad budućnosti?, nakon čega će uslijediti predavanje predstavnika Studentskog zbora u Rijeci pod nazivom „Međunarodna suradnja studenata i aktivizam mladih u Hrvatskoj“, kao i predavanje Ive Sušić iz organizacijskog tima projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Od društvenog angažmana sveučilišta do glazbe

Dugogodišnja tradicija Sveučilišta u Rijeci u području društvenog angažmana potaknula je panel pod nazivom „Stvaranje promjene: društveno angažirana suradnja između sveučilišta i kompanija“ na kojem će govornici poput Monike Ivanović (Infobip), Vedrana Kružića (Razvojna agencija Primorsko-goranske županije) te prof. dr. sc. Damira Zeca (Pomorski fakultet Rijeka) otvoriti raspravu o mogućim oblicima suradnje između privatnog sektora i visokog obrazovanja, a sve u svrhu stvaranja dodane vrijednosti zajednici.

Novost ovogodišnjeg Sajma su i atraktivna masterclass predavanja koja će održati renomirani ruski nastavnici i znanstvenici. S početkom u 14:15, posjetitelji će moći poslušati dva predavanja na engleskom jeziku pod nazivima „The Cultural Side of Food: the Impact of Social Cultural Trends on Modern Nutrition” te „Musical Education in Russia“ koje pak donosi Andrey Gaponov, muzikolog te profesor povijesti glazbe s cijenjene Glazbene akademije Gnesin.  

Organizaciju ovogodišnjeg Sajma omogućile su potpore brojnih partnera: Rossotrudničestvo i Institut obrazovne politike Eureka (Rusija-zemlja partner), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci (glavni partneri), Grad Zagreb (glavni pokrovitelj), R.I.T. Croatia (sponzor), Agencija za mobilnost i programe EU, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija (donatori i pokrovitelji), Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava RH, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo turizma te Ministarstvo mora, prometa i veza RH (institucionalni pokrovitelji).

Dodatne informacije o bogatom programu i izlagačima možete pratiti i putem službene stranice Sajma www.stipendije.info.

Skip to content