KATEGORIJE

Posjetite izložbu ”Postani čuvar posidonije” na Korzu!

25.08.2021. / vijesti / eu projekti

Od 24. kolovoza na vanjskim izložbenim panelima na Korzu može se razgledati izložbu ”Postani čuvar posidonije”.
Izložba je premještena s vanjskih izložbenih panela na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.
Interreg projekt SASPAS provodi se suradnjom partnerskih institucija iz Italije i Hrvatske, a otvorenje izložbe grafika na Kampusu, početkom srpnja, označilo je početak istoimene kampanje, koja će trajati do prvoga dana jeseni, 22. rujna.
Cilj kampanje “Postani čuvar posidonije” je osvještavanje javnosti, posebice nautičara, o važnosti zaštite ekosustava morskih cvjetnica, često pogrešno nazivanih morskim algama te priprema mjera i aktivnosti za njihovo očuvanje i obnovu prema europskim regulatornim tijelima.

Kampanjom se prezentiraju konkretne mjere zaštite, osobito mjere sigurnih sidrišta – ekoloških plutača (bova) čime se sprečava oštećenje morskoga dna sidrenjem. Postavljanje sigurnih sidrišta dio je aktivnosti ovog europskog projekta.
Upravo se ovog ljeta postavljaju ekološke plutače za sidrenje kojima se štiti okoliš i habitat morskih cvjetnica, a na odabranim lokacijama u Hrvatskoj (Nacionalni Park Kornati) i Italiji (Zaljev Panzano, općina Monfalcone).

Kampanja ima za cilj na pristupačan način približiti javnosti značaj i svrhu ekoloških plutača te senzibilizirati nautičare na promišljanje o sidrenju i lokacijama sidrenja. Ideja je okupiti što veći broj “ambasadora” morske cvjetnice Posidonia oceanica, koja je endemska morska cvjetnica u Jadranskom moru. Posidonija je zapravo endem Sredozemnoga mora, a njezine podmorske livade svojevrsna su pluća mora jer obogaćuju more kisikom. Jedan kvadratni metar takve livade proizvede dnevno do 14 litara kisika. U njima je bioraznolikost zaista impresivna pa livade morskih cvjetnica predstavljaju dom za nekoliko stotina vrsta algi i životinja: rakova, glavonožaca, školjkaša, spužvi, mahovnjaka, žarnjaka, krednjaka te različitih vrsta riba.

Svojim dugim listovima one ublažavaju nalet valova prema obali i tako sprečavaju eroziju tla obale, a njihovo korijenje svojim spletom učvršćuje sediment i tako sprečava njegovo pomicanje. Inicijator ove kampanje projektni je tim Sveučilišta u Rijeci te zajedno s partnerima iz Hrvatske i Italije u ovim ljetnim mjesecima potiče nautičare i vlasnike brodova na odgovorno sidrenje i očuvanje morskoga dna. Spomenuta izložba, ali i vizuali na web stranici i društvenim mrežama projekta, izrađena je temeljem postojećih fotografija evidentiranih aktivnosti projekta te grafičkim
rješenjima studentice Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Ivane Birkaš, koja je ujedno vizualna autorica izložbe.

Projektni tim Sveučilišta u Rijeci zaslužan je za vizualnu ideju i koncept ove kampanje.

Pozivamo sve zainteresirane da posjete izložbu grafika na Korzu (pješačka zona ispred Gradske vijećnice) do 31. kolovoza. Također, sve aktivnosti kampanje prezentirane su na službenoj SASPAS mrežnoj stranici te na SASPAS profilima na društvenim mrežama.

Skip to content