KATEGORIJE

Potpisan Sporazum između Sveučilišta u Rijeci i Veleučilišta ”Edward Bernays”

11.05.2023. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 11. svibnja 2023. održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Veleučilišta “Edward Bernays”. Sporazum su potpisali rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i dekan Veleučilišta “Edward Bernays” izv. prof. dr. sc. Damir Jugo.

Potpisivanju su također prisustvovali predstojnik Doktorske škole Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Igor Prpić i ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić te prodekan za akademske poslove mr. sc. Zdeslav Milas i za pročelnik Odjela za komunikacije dr. sc. Dejan Gluvačević sa Veleučilišta ”Edward Bernays”.

Sporazum uređuje međusobnu suradnju na području unaprjeđenja obrazovnih i znanstvenoistraživačkih djelatnosti u skladu sa strateškim institucijskim usmjerenjima obje institucije i dobrobiti za njihove članove i interese društva u cjelini. Potpisnici će surađivati na: provedbi obrazovnih programa (prijediplomskih, diplomskih, specijalističkih i doktorskih); na području cjeloživotnog obrazovanja i razvoja programa mikrokvalifikacija; na povećanju nastavničkih i stručnih kapaciteta znanstvenika, nastavnika i suradnika; na objavljivanju stručnih i znanstvenih radova i publikacija; u organiziranju zajedničkih znanstvenih, stručnih i edukativnih aktivnosti i skupova; razmjeni znanstvenih i stručnih informacija i iskustava; provedbi zajedničkih znanstvenoistraživačkih programa i projekata i dr.

Rektorica Prijić Samaržija uvodno je rekla: Veleučilište ”Edward Bernays ekspert je u području komuniciranja i zato smo s njima odlučili uspostaviti, zapravo formalizirati suradnju, jer ona već na nekim projektima postoji. Posebno nas interesira pitanje znanstvene komunikacije i studiji mladih. Planiramo zajednički raditi na programima cjeloživotnog obrazovanja, a trenutno nam je posebno važno osnaživati mlade ljude u znanjima i vještinama te poticati mlade na samoinicijativnost. Dekan Jugo član je Rektorskoga zbora RH i predsjednik Vijeća veleučilišta i s njime dijelimo viziju o tome kako u Hrvatskoj trebaju funkcionirati stručni studiji, veleučilišta te odnosi privatnih i javnih ustanova. Tu želimo razbiti predrasude i pokazati kako postoje interesi obiju strana potpisnica Sporazuma te kako se možemo međusobno nadopunjavati.

Dekan Jugo istaknuo je: Koristim ovu priliku da našem ”starijem” partneru – Sveučilištu u Rijeci čestitam okruglu obljetnicu – pola stoljeća djelovanja. Uz vaših 50 godina, naših 10, koje također obilježavamo ove godine, čini se malo i jasno je da ćemo mnogo više mi učiti od vas, no nadamo se da ćemo uspjeti prenijeti specifična znanja i vještine u kojima smo eksperti i vašim korisnicima. Uistinu dijelimo viziju o tome kako treba biti posložen visokoškolski prostor u RH, a politiku rektorice Prijić Samaržije i Sveučilišta u Rijeci smatramo jednom od najnaprednijih u ovom dijelu Europe. Iako smo jedna javna, a druga privatna institucija, vjerujem da postoji prostor da budemo ”ujedinjeni u različitosti”. Sveučilište u Rijeci ima sjajne odnose s gospodarstvom, a još bolje s društvenom zajednicom i snažno vjerujemo da to trebaju imati i privatne ustanove. Nadam se uspješnoj suradnji na zajedničkim projektima i programima.

Predstojnik Prpić najavio je radionice za doktorande, pod nazivom ”Kako uspješno komunicirati znanost?”, koje će biti održane od 21. do 23. svibnja 2023. na Cresu u Palači Moise: Želimo kod naših doktoranada i mladih znanstvenika posebno, razvijati komunikacijske vještine, kako bi oni što bolje javnosti, putem medija, prezentirali svoj rad i znanstvena postignuća. U suradnji sa Zakladom i ”Bernaysom” odlučili smo se upravo za kave radionice na Cresu. Uloga je Doktorske škole UNIRI upravo da objedinjuje pojedince iz različitih područja znanosti i okuplja ih putem ovakvih i sličnih radionica.

Ravnateljica Ćulum Ilić završno je kazala: Zaklada Sveučilišta u Rijeci također obilježava okruglu – 20. obljetnicu postojanja. Naš Fond ”Prometej”, koji je bio usmjeren na sufinanciranje različitih istraživanja pri izradi doktorskih disertacija, odlučili smo proširiti i na mogućnost edukacije u području znanstvene komunikacije. Prijavljuju nam se i sveučilišni nastavnici, što pokazuje koliki je interes i važnost za ovakve teme.

Skip to content