KATEGORIJE

Potpisan sporazum s ACI-jem

09.07.2019. / vijesti / sveučilište i društvo

U prostorijama ACI marina danas je u Rijeci potpisan Sporazum o poslovnoj i znanstvenoj suradnji između te tvrtke i 4 fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Riječ je o Pravnom, Pomorskom i Ekonomskom fakultetu te Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Četiri će riječka fakulteta sudjelovati u planiranju razvojnih strategija ACI-ja, a njihovi će studenti imati priliku u tom poduzeću odrađivati stručnu praksu.

Sporazum su potpisali: predsjednik Uprave ACI-ja (Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d. d.) Kristijan Pavić, član Uprave dr. sc. Juraj Bukša te dekanica Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Vesna Crnić Grotić, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Alen Host i dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Alen Jugović. Potpisivanju je prisustvovala i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

”Ova će 4 riječka fakulteta, siguran sam, pomoći razvoju našeg Društva”, kazao je predsjednik Uprave Pavić i zahvalio dr. Bukši na ovoj inicijativi.

”Zahvaljujem rektorici, dekanicama i dekanima i zaista nam je drago što ćemo uz vašu pomoć i stručne savjete razvijati ACI. Naše je poduzeće u velikom investicijskom zamahu i puno je izazova pred nama. Neki od najboljih studenata s ova 4 fakulteta imat će i priliku zaposliti se kod nas, po završetku studentske prakse. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama razvijati kvalitetan turizam na Kvarneru, ali i šire”, istaknuo je dr. Bukša.

Zadovoljstvo mi je što su naše 4 institucije prihvatile ovu inicijativu. Sveučilište u Rijeci uvijek je otvoreno za suradnju sa zajednicom i gospodarstvom i širi doprinos društvu. ACI je važan subjekt u ovome kraju, kako identitetski, tako i gospodarski. Temeljem ovih sporazuma Aci će postati i stručna baza UNIRI. Naši će znanstvenici u ovim suradnjama staviti na raspolaganje svoje stručno znanje, kako u pomorski, tako i u pravnim, ekonomskih  turističkim aspektima. U Europi se danas puno govori o transferu znanja sa sveučilišta u gospodarstvo, a ovoj Sporazum omogućit će upravo to”, naglasila je rektorica Prijić Samaržija.

”Vodi nas ideja spajanja teorije i prakse, o čemu posebno u posljednje vrijeme vodimo računa na Fakultetu. Kao pravnici možemo ovdje mnogo ponuditi, ali i naučiti”, kazala je dekanica Crnić Grotić.

”Drago nam je da je inicijativa došla iz ACI-ja, jer smo obično mi ti koji se obraćamo poduzećima. EFRI ima dosad 98 potpisanih sličnih ugovora o suradnji, ali koliko je to uspješno potvrđuje i činjenica da 30-40 % studenata ostaje raditi u poduzećima u kojima su obavili studentsku praksu. Kako od tih poduzeća saznajemo, čini se da je ovo bolji način ”skautiranja” radne snage” naglasio je dekan Host.

”Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu uvijek je usmjeren na suradnju s gospodarstvom, a i naša su znanstvena istraživanja najčešće ona iz prakse. Turizam je jedan od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj a naši studenti dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Stoga vidim moguću suradnju i po drugim priobalnim županijama”, rekla je dekanica Smolčić Jurdana.

”Surađujemo s ACI-jem čitav niz godina i drago mi je što će se sada ta suradnja proširiti. Upravljanje morskim i lučkim područjima vrlo je složen proces i uvjeren sam da ćemo zajedničkih snagama postići još više” zaključio je dekan Jugović.

Skip to content
Pitaj me!
Virtualna sova URI