KATEGORIJE

Potpisani sporazumi o suradnji s Centrom za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu

23.08.2019. / vijesti / međ. suradnja

”Moramo biti svjesni surove činjenice, koju naglašava Svjetska zdravstvena organizacija, kako izdatci za zdravstvo rastu brže od ostatka globalne ekonomije i iznose 10% globalnog BDP-a. To stvara silnu napetost u zdravstvenim sustavima i povećava troškove zdravstva koje plaćaju građani, a posljedica je 100 milijuna siromašnih na godišnjoj razini”, izjavio je prof. emerit. Ante Simonić na danas održanoj svečanosti potpisivanja sporazuma o akademskoj suradnji između Sveučilišta u Rijeci, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu. ”Poražavajuće trendove u zdravstvu moramo shvatiti ozbiljno, a suradnja s vodećim međunarodnim institucijama osnovica su nužnih mijena. Potrebno je ubrzati razvoj rješenja u području prevencije i liječenja koristeći sve raspoložive resurse. Svojim znanjem, vrhunskim profesionalcima i suradnjom s vodećim svjetskim institucijama jasno poručujemo kako možemo postati jedan od ključnih dionika u razvoju globalnog zdravstvenog sustava”, dodao je Simonić. ”Prisjećam se kada sam, kao veleposlanik u Kini, još 2009. potaknuo potpisivanje našeg prvog ugovora o suradnji u području obrazovanja, znanosti i zdravstva.

Ponosan sam što se danas definiraju novi konkretni poticaji za razmjenu studenata, nastavnika i znanstvenika te drugih oblika suradnje. I to sa sveučilištem koje je unutar 50 najboljih na svijetu, prvo među 2.000 kineskih sveučilišta i koje je najelitnija nastavno-zdravstvena institucija u Kini, u zemlji u kojoj godišnje diplomira preko 7 milijuna studenata i doktorat znanosti stekne oko 35.000 znanstvenika”, zaključio je prof. Simonić te čestitao potpisnicima sporazuma.

Nj. E. prof. dr. sc. Ante Simonić, dr. med. professor emeritus je Sveučilišta u Rijeci. Bio je dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini. Danas se također nalazi i u funkciji kandidata za predsjednika Republike Hrvatske na predstojećim predsjedničkim izborima. Prof. Simonić predsjednik je i, za Sveučilište u Rijeci specifično tijelo, Intersektorskog vijeća Sveučilišta u Rijeci za suradnju s Narodnom Republikom Kinom. Sveučilište u Rijeci, pretprošle je godine osnivanjem ovoj tijela željelo naglasiti važnost suradnje s Kinom, njenim znanstvenicima i gospodarstvenicima.

Suradnja, koju je prije 10 godina inicirao prof. Simonić, danas je nastavljena i ovjerena potpisivanjem dvaju sporazuma: jedan je potpisan sa Sveučilištem u Rijeci i služit će kao okvirni sporazum, a drugi konkretno s Medicinskim fakultetom. Svečano potpisivanje održano je na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, a sporazume su potpisali: akademik Qimin Zhan, izvršni potpredsjednik Sveučilišta u Pekingu, predsjednik Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu i profesorica Qiudan Sun, direktorica Ureda za međunarodnu suradnju Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu te rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija za Sveučilište u Rijeci i dekan prof. dr. sc. Tomislav Rukavina za Medicinski fakultet.

”Surađivati s jedinim od najjačih sveučilišta u Kini za nas je iznimna čast i ponosni smo što danas potpisujemo ove sporazume i sretni što možemo ugostiti ovu visoku kinesku delegaciju, kao i profesora Simonića i njegovu suprugu gđu Ritu Zhao Simonić. Suradnja, kao što je već rečeno, postoji, a nadamo se intenzivirati ju posebice u područjima biomedicinskih znanosti, ali i biotehnologije. Posebno moramo zahvaliti prof. Simoniću na ogromnim naporima u povezivanju našeg Sveučilišta s ovom uglednom visokoškolskom institucijom”, kazala je rektorica Prijić Samaržija.

Rektorica je potom ukratko predstavila svoje Sveučilište te naglasila kako se Sveučilište u rijeci vidi kao dio Europe, kao malo, ali moderno i fleksibilno sveučilište s nizom razvojnih mogućnosti. Istaknula je i da je UNIRI postalo dijelom mreže YUFE (mladih europskih sveučilišta) te zaključila kako će današnji sporazum zasigurno pružiti dobar okvir za daljnju, još plodniju suradnju.

Akademik Qimin Zhan, izvršni potpredsjednik Sveučilišta u Pekingu te predsjednik Centra za medicinske znanosti Sveučilišta u Pekingu predstavio je ukratko pekinško Sveučilište i rekao: ”Prvi smo puta u posjetu Hrvatskoj i uživamo u ljepotama vaše zemlje – planinama s jedne, a moru s druge strane.” Otkad je 2008. prof. Simonić uspostavio komunikaciju naših dviju institucijama, održavamo ju i nastojimo osnažiti. Dijelimo prijateljstvo, kao i srodna razmišljanja o mnogim područjima u zdravstvu i medicini i uvjeren sam kako je ovaj sporazum temelj dobre suradnje u budućnosti”, zaključio je. Akademik Zhan darovao je rektorici, odnosno Sveučilištu u Rijeci, vazu s tradicionalnim kineskim, rukom oslikanim motivima stabla koje niče i ptica, što simbolizira početak i prosperitet. Dar će, obećala je rektorica, pronaći posebno mjesto na Rektoratu.

Dekan Rukavina predstavio je ukratko Medicinski fakultet u Rijeci te naglasio: Današnje potpisivanje sporazuma predstavlja za Medicinski fakultet značajan iskorak u unaprjeđenju međunarodne suradnje s obzirom na činjenicu da je Peking University Health Science Center vodeća znanstveno-nastavna biomedicinska institucija u Narodnoj republici Kini prepoznatljiva kao suvremena znanstveno-nastavna institucija koja obrazuje široku paletu kadrova u području biomedicine i zdravstva kroz nekoliko desetaka studijskih programa. O veličini i značaju ovog Centra govori i brojka od preko 10.000 studenata, od čega gotovo 550 inozemnih te preko 1.000 aktivnih znanstveno-istraživačkih projekata. Suradnja s institucijom koja se razvila iz Nacionalne medicinske škole Peking, prve nacionalne škole ‘zapadnjačke’ medicine koju je osnovala kineska vlada, s tradicijom duljom od jednog stoljeća, predstavlja za naš Fakultet velik izazov, ali i brojne mogućnosti”.

Skip to content