KATEGORIJE

Povodom Dana žena otvorena izložba Wom@rts na Korzu

08.03.2021. / vijesti / SPEAR

Na riječkome je Korzu danas, povodom Međunarodnog dana žena – 8. ožujka, otvorena izložba ”Wom@rts – jednak udio prisutnosti žena u umjetnosti i kreativnoj industriji”. Izložba je postavljena na vanjskim izložbenim panelima, a otvorenju su prisustvovali: gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i voditeljica projekta Wom@rts red. prof. art. Letricija Linardić te prodekanica za nastavu Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i umjetnička voditeljica projekta Wom@rts izv. prof. art. Melinda Kostelac.

Ovom je prilikom gradonačelnik Obersnel čestitao svim Riječankama Dan žena, naglasivši kako mu je drago da se tradicija obilježavanja ovog praznika u potpunosti očuvala, posebno u Rijeci, gdje nikada i nije zamrla.

Rektorica Prijić Samaržija pridružila se čestitkama gradonačelnika, uz poruku da su ovakvi projekti važni za osnaživanje žena, jer unatoč brojnim postignućima na tome polju, još uvijek ima mnogo prostora za djelovanje i napredak.

Potom su dekanica Linardić i prodekanica Kostelac predstavile projekt.

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci partner je EU projekta  Wom@rts – Women Equal Share Presence In  Arts And Creative Industries. U projektu sudjeluje 10 partnera iz 8 europskih zemalja s brojnim programskim aktivnostima, dok sam projekt postiže veliku vidljivost na području Europske unije, zalažući se za bolju i veću zastupljenost žena u području umjetnosti i kreativnih industrija. Okosnicu projekta predstavlja svjetski poznato djelo autorice Simone de Beauvoir, ”Drugi spol”, koje je 2019. obilježilo 70. godišnjicu tiskarskog izdanja.

Nakon što je projekt Wom@rts javnosti predstavljen izlaganjima vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u listopadu 2020., izlaganjem na Korzu nastavlja se pregled projekta, ovoga puta s posebnim naglaskom na 32 žena umjetnice, odnosno programom putujuće izložbe umjetničkih djela koju je dosad vidjelo preko 80.000 ljudi, (u Sloveniji, Španjolskoj, Francuskoj, Litvi, i Hrvatskoj). Umjetnice su putem umjetničkih rezidencija EU projekta znatno doprinijele ciljevima projekta stvorivši trajna umjetnička djela iz područja ilustracije i stripa, digitalnih medija, instalacija te grafike.

Stoga izložba panela na Korzu  predstavlja jedinstvenu priliku da se mimo izložbenih prostora javnost može upoznati s važnošću ovog projekta posvećenog ženama, upravo na sam Dan žena. Gostovanjem izložbe nastavlja se suradnja Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci na razmjenama različitih izložbi koje građani i građanke Rijeke mogu pogledati na Kampusu i na Korzu. 

EU projekt Wom@rts sufinanciran je sredstvima EU iz programa Kreativna Europa i Ministarstva kulture RH, uz podršku Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke.

Više na www.womarts.eu

Izložbu je moguće razgledati do 16. ožujka 2021.

Skip to content