KATEGORIJE

Poziv na predavanje u okviru EU projekta BLUE-CONNECT

31.08.2022. / vijesti / eu projekti

U okviru EU projekta Blue-connect, financiranog iz Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije – Obzor Europa, STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, koji je uz Sveučilište u Rijeci partner na projektu, organizira prvo u nizu događanja namijenjenih mladima i svim građanima koje prethode samom događaju „Noć istraživača“.

Predavanje „Umjetna inteligencija i praćenje onečišćenja mora“  održat će se 7. rujna 2022. godine s početkom u 19 sati u Dječjoj kući (u sklopu art-kvarta “Benčić“).

Znanstvenici sa Sveučilišta u Rijeci i s Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ koji su sudjelovali u projektu KLIMOD (https://klimod.uniri.hr/) objasnit će nam kako se upotrebom umjetne inteligencije i superračunala može utvrditi, predvidjeti i pratiti mikrobiološko onečišćenje mora i onečišćenje mora mikroplastikom.

Program predavanja

  • Uvodna riječ – Inženjerstvo okoliša u poboljšanju životnih uvjeta i smanjenju utjecaja klimatskih promjena – projekt KLIMOD, prof. dr. sc. Lado Kranjčević
  • Umjetna inteligencija i digitalni blizanci – Što je to i kako se koristi u praćenju onečišćenja mora?, asist. dr. sc. Luka Grbčić (Tehnički fakultet)
  • Strujanje mora i širenje onečišćenja – analiza utjecaja industrijskih, kanalizacijskih i drugih ispusta na obalno morsko područje, Marta Alvir (Tehnički fakultet)
  • Utjecaja vjetra na obalne urbane strukture, Andro Rak (Tehnički fakultet)
  • Predviđanje mikrobiološke kakvoće mora za kupanje – plave zastave za plaže. prof. dr. sc. Darija Vukić Lušić, dipl. sanit. ing. (Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ)
  • Analiza novog faktora onečišćenja u morskom okolišu – mikroplastike, doc. dr. sc. Daniela Kalafatović (Odjel za biotehnologiju)

Prisustvovanje je besplatno, a registraciju je potrebno napraviti do utorka 6. rujna 2022. do 12 sati ili do popunjavanja mjesta. Broj mjesta je ograničen!

Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama Znanstveno – tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content