KATEGORIJE

Otvoren je poziv “Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma”

09.10.2022. / vijesti / eu projekti

Ministarstvo turizma je, u sklopu Mehanizma za oporavak i otpornost, objavilo poziv „Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma“.

Poziv obuhvaća tri grupe, od kojih se u grupi br. 3 pruža prilika za sudjelovanje sveučilišta odnosno organizacija za istraživanje i širenje znanja (OIŠZ), u ulozi partnera.

Predmet Poziva u sklopu grupe br. 3 je poticanje ulaganja poduzetnika u razvoj proizvoda i usluga te poslovnih modela unutar jednog ili više područja istraživanja, razvoja i inovacija u ekosustavima u lancu vrijednosti turizma koje doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji i rješavanju ključnih izazova u sektoru turizma.

Navedena područja istraživanja, razvoja i inovacija su: Ekosustav turizma (Kružni turizam, Mjerenje i smanjivanje ekološkog otiska, Istraživanje i inovacije u pogledu tehnologija i digitalnih usluga), Zrakoplovno-svemirski ekosustav, Poljoprivredno-prehrambeni eko sustav, Graditeljstvo, Kulturne i kreativne industrije, Digitalne industrije, Zdravlje, Mobilnost, transport i automobilska industrija, Fizička zaštita, socijalna ekonomija i civilna sigurnost te Maloprodaja.

Prihvatljivi prijavitelji su mikro, mali, srednji, veliki poduzetnici ili fizičke osobe koje imaju registriran obrt (osim paušalnih obrta), u ekosustavu turizma. Prihvatljivi partneri su pravne ili fizičke osobe koje su mikro, mala i srednja poduzeća, velika poduzeća ili organizacije za istraživanje i širenje znanja koje svojim znanjem, resursima (stručnim, financijskim, iskustvenim i administrativnim) i istraživačkim kapacitetima doprinose u provedbi projekta istraživanja i razvoja. Ne postoji ograničenje u broju projektnih prijedloga u kojima partneri mogu sudjelovati.

Pozivom će se financirati aktivnosti istraživanja i razvoja (TRL2-8), aktivnosti početnih ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu u cilju jačanja vlastitih inovacijskih kapaciteta za poduzetnike koji provode ili planiraju provoditi vlastite projekte istraživanja i razvoja te potporne aktivnosti.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu u sklopu grupe br. 3 iznosi 2.000.000,00 HRK, a najviši iznos 21.000.000,00 HRK. Organizacije za istraživanje i širenje znanja mogu sudjelovati isključivo u aktivnostima istraživanja i razvoja, te je za njih stopa financiranja bespovratnim sredstvima 85% prihvatljivih troškova, dok se 15% treba sufinancirati.

Međutim, treba istaknuti kako trošak plaća postojećih zaposlenih osoba u OIŠZ koje se financiraju iz Državnog proračuna i/ili drugih javnih izvora, ne može biti financiran bespovratnim sredstvima već će isti biti prihvatljiv isključivo kao sufinanciranje partnera. Također, trošak PDV-a je u potpunosti neprihvatljiv za financiranje kroz ovaj poziv.

Rok za prijavu projektnih prijedloga je 3. veljače 2023. godine u 12 sati.

Više informacija o Pozivu, kao i cjelokupnu natječajnu dokumentaciju za grupu br. 3 možete preuzeti na portalu fondovieu.

Skip to content