KATEGORIJE

Predavanja o pčelarstvu po prvi puta u programu Sveučilišta za 3. dob

06.06.2023. / vijesti / treća dob

U okviru programa Sveučilišta za 3. dob pri Sveučilištu u Rijeci, održava se ciklus predavanja iz pčelarstva “Uvod u pčelarstvo” pod vodstvom predavača Tomislava Pavlešića dipl. ing. agr. vanjskog suradnik Odjela za biotehnologiju, Sveučilišta u Rijeci.

Predavanja se održavaju ponedjeljkom i srijedom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Ukratko o ciklusu:

Program predavanja će se održati u pet ciklusa po dva školska sata. Tijekom predavanja, polaznici će biti upoznati sa osnovama anatomije i fiziologije pčela i njihove zajednice, organizacijom pčelinjeg društva, medonosnog bilja našega kraja, pčelinjim proizvodima, senzorskim svojstvima meda, značaju oprašivanja, autohtonim medovima Kvarnera te o medu na tržištu Hrvatske i Europe.

Po završetku ovog ciklusa predavanja, polaznici će biti upoznati sa osnovama pčelarstva kao i o značaju pčela koji one imaju na našu sadašnjost ali i budućnost.

O predavaču:

TOMISLAV PAVLEŠIĆ je diplomirao na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo-vinogradarstvo –vinarstvo, na kojem je i doktorand. Tijekom rada u nekim od najvećih i najpoznatijih hrvatskih vinarija, vodio je kontrolu svih proizvodnih procesa u vinogradarsko-vinarskoj industriji. Također, vodio je službu kontrole kvalitete gdje se bavio analitikom i kontrolom kvalitete proizvodnje i gotovih vinskih proizvoda (standardne fizikalno-kemijske analize vina, IR, NIR, FT-IR analize vina i jakih alkoholnih pića). Tomislav Pavlešić je licencirani senzorni ocjenjivač vina, jakih alkoholnih pića i meda i pčelar. Autor/koautor je većeg broja znanstvenih radova iz područja istraživanja vina i pčelinjih proizvoda. Od 2017. je suradnik na Odjelu za biotehnologiju gdje je voditelj Sveučilišnog enološkog laboratorija. Suradnik je na kolegiju Kemija aroma u hrani a ujedno drži nastavu na Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Surađuje sa mnogim hrvatskim pčelarima i pčelarskim društvima te drži edukacije o pčelarstvu i senzorici meda. Područje istraživanja su arome i senzorika hrane (vino, med, jaki alkoholi), autohtoni vinski kultivari i medovi te kultura vina i meda.

Skip to content