KATEGORIJE

Predavanje akademika Igora Vlahovića

06.11.2023. / vijesti / ostalo

Akademik Igor Vlahović, redoviti profesor na Geološko-rudarsko-naftom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održat će u petak, 10. studenog 2023. s početkom u 18 sati predavanje pod nazivom ”Geološka građa Učke i Ćićarije – gdje je zapravo smješten Poklon, a gdje Tunel Učka?” u Centru za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka. Predavač će pojasniti u kakvim su uvjetima nastale stijene od kojih su izgrađene Ćićarija i Učka; otkrit će kako su i kada morske školjke stare gotovo 90 milijuna godina došle na sami vrh Učke; po čemu je sami vrh Učke potpuno drugačiji od ostatka Parka prirode Učka i gdje je granica planinskog lanca Dinarida. Sadržaj predavanja dat će odgovor na još jedno zanimljivo pitanje: zašto je najveći dio Istre vrlo stabilan, dok je zaleđe Rijeke obilježeno brojnim potresima?

Javna ustanova ”Park prirode Učka” poziva zainteresirane da se pridruže predavanju, koje je za posjetitelje besplatno. Nakon šetnje kroz geološku povijest ovog prostora, Igor Vlahović otkrit će i koje bi točke iz geološkog vodiča kroz Park prirode Učka bilo zanimljivo danas posjetiti prilikom šetnje prirodom.

Akademik Vlahović na predavanju će se vratiti milijunima godina unatrag u geološku prošlost kako bi pojasnio u kakvim su uvjetima nastale stijene od kojih su izgrađene Istra i njezini sjeverni dijelovi, Ćićarija i Učka, i ima li sličnih okoliša i danas? Razmotrit će saznanja o starosti stijena i način na koji je moguće odrediti gdje se područje današnjeg PP Učka nalazilo u pojedinim geološkim razdobljima, kao dio tektonskih ploča koje se postupno kreću kroz dugotrajna geološka razdoblja. Posjetiteljima će otkriti kako su i kada morske školjke stare gotovo 90 milijuna godina došle na sami vrh Učke, po čemu su to geološki različite Učka i Ćićarija, gdje se nalazi njihova granica na površini i u podzemlju, ali i po čemu je sami vrh Učke potpuno drugačiji od ostatka Parka prirode Učka i gdje je granica planinskog lanca Dinarida…

Akademik Igor Vlahović, redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za prirodne znanosti. Od 1990. do 2006. godine bio je zaposlen u Hrvatskom geološkom institutu gdje je sudjelovao u izradi Geološke karte Republike Hrvatske na mnogim područjima od Savudrije do Konavala. Sudjelovao je na brojnim gospodarskim projektima, kao što su geološka istraživanja za cestovne i željezničke tunele, više dionica autocesta, istraživanje pitke vode, ugljikovodika, arhitektonsko-građevinskog i tehničkog kamena, kao i geološka istraživanja za potrebe više nacionalnih parkova i parkova prirode. Od 2006. godine zaposlen je na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je kao istraživač sudjelovao na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata. Uredništvom se bavi već više od 30 godina te je bio urednik ili tehnički urednik 30-ak znanstvenih i stručnih knjiga. Objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih publikacija različitih kategorija te recenzirao nekoliko knjiga i više desetaka znanstvenih radova za brojne međunarodne časopise. Predavanje Igora Vlahovića, četvrto je i posljednje u ovogodišnjem ciklusu Znanost na Poklonu. Ove jeseni u Centru za posjetitelje Poklon predavanja su održali i  Stipe Božić, Goran Šafarek i Korado Korlević, a odličan odaziv posjetitelja pokazao je da postoji veliki interes za ovakve teme, što je poticaj za nastavak ciklusa popularno-znanstvenih predavanja u Parku prirode Učka i sljedeće godine.

Skip to content