KATEGORIJE

Predavanje nizozemskog veleposlanika na Filozofskom fakultetu

16.05.2023. / vijesti / 50UNIRI

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Nj. E. g. Hendrik Jan Voskamp u utorak je, u sklopu obilježavanja 50. obljetnice Sveučilišta u Rijeci, održao predavanje pod nazivom Fifty years in International Relations: from hesitant optimism to sober realism, 1973-2023. Kao domaćin predavanja, sve okupljene prigodno je pozdravio dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović, ističući najvažnije informacije iz bogatog životopisa veleposlanika.

Veleposlanik Voskamp prisjetio se godine 1989. kada je, kao diplomat u SAD-u, na televiziji gledao rušenje Berlinskoga zida. Tada je mislio da u Europi više neće biti ratova i sukoba, no rat u tadašnjoj Jugoslaviji poljuljao je njegov optimizam. Danas pak brojne lažne vijesti i dezintegracija dodatno ugrožavaju međunarodne odnose, a čini se da je rat u Ukrajini svima bio poziv na buđenje.

Kao povjesničar i antropolog usredotočen na razvoj međunarodnih odnosa u proteklih 50 godina, veleposlanik Voskamp osvrnuo se se na dileme i napetosti s kojima se svijet suočava, s posebnim naglaskom na jaz između realista i idealista. Kako je istaknuo, realizam ne mora nužno označavati pesimizam, a kao primjer naveo je stvaranje Europske unije, čiji su temelji izgrađeni na ostatcima slomljene i urušene Europe nakon Drugoga svjetskog rata.

U današnjem svijetu univerzalnost vladavine prava i ljudskih prava pod velikim su pritiskom. Mnogi vjeruju da je globalni „poredak temeljen na pravilima” jednostavno nemoguć. S druge strane, potrebna je određena razina reda kako bi se osigurala stabilnost i predvidljivost trgovine i ulaganja. To mora biti poredak koji će nam svima omogućiti da se suočimo s globalnim izazovima s kojima se suočavaju naša društva.

Veleposlanik je zaključio predavanje naglasivši da su pragmatizam i kompromis ključ razumijevanja i poboljšanja međunarodnih odnosa. Naći zajednički jezik težak je zadatak, a istovremeno i nužan zadatak ako želimo stvoriti bolju budućnost i oblikovati otpornije buduće generacije.

Veleposlanik Voskamp Rijeku je posjetio u pratnji gđe Vande Pošćić, počasne konzulice Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, Opatija, a predavanju se pridružila i dr. sc. Željana Pancirov Cornelisse, nederlandistkinja i još uvijek jedina doktorica znanosti u Hrvatskoj s obranjenim radom iz područja nederlandistike.

Skip to content