KATEGORIJE

Predavanje o Cresko-osorskom statutu

07.12.2021. / vijesti / o sveučilištu

U petak, 10. prosinca 202. u 18 sati u palači Moise na Cresu prof. dr. sc. Željko Bartulović, predstojnik Katedre za povijest prava i države s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci održat će predavanje o Cresko-osorskom statutu iz 1441. u sklopu 580. obljetnice donošenja Statuta.

Cresko-osorski statut obuhvaća odredbe koje su donošene i zapisivane od 1409. do 1608. 1640. te su uređene i razvrstane u četiri knjige (poglavlja). Statut je tiskan je u Veneciji 1640. na venecijanskom dijalektu talijanskog jezika kao i izvornik. Zato se ponegdje neprecizno navodi kao statut iz 1640.

Naziv Cresko-osorski statut upućuje na Cres kao mjesto sastavljanja i objavljivanja, a Osor na povijesni naziv za oba otoka – Cres i Lošinj na kojima se on primjenjivao, uz susjedne manje otoke. Tekst Statuta pripremilo je povjerenstvo čiji je rad odobrila čitava otočka zajednica: knez otoka Jakov Dolfin s po dvojicom plemića i pučana iz Cresa, po jednim plemićem i pučaninom iz Osora, Lubenica iz Belog što upućuje na određeni stupanj demokratskog postupka.

U planu je organizacija međunarodnog znanstvenog skupa u svibnju 2022. u organizaciji institucija koje su organizirale predavanje: Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Creski muzej, Lošinjski muzej i Klub pomoraca Lošinj.

Napomena: za prisustvovanje predavanju potrebna je EU covid potvrda ili negativan test. Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde slanjem poruke na mail (lucija.polonijo@uniri.hr) ili u inbox Facebook stranice Palača Moise.

Predavanje će se moći pratiti i online, preko Facebook stranice palače Moise: https://www.facebook.com/moisepalace

Skip to content