KATEGORIJE

Predavanje prof. emerit. Franje Barbira

04.11.2022. / vijesti / transfer znanja

Na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (Vukovarska ulica 58) u Vijećnici će u četvrtak, 16. studenog 2022. professor emeritus dr. sc. Franjo Barbir održati predavanja iz područja vodikovih tehnologija. Prof. emerit. Frano Barbir, koji dolazi s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu ubraja se u rijetke znanstvenike koji su visoka znanstvena postignuća i istaknutu međunarodnu karijeru ostvarili i u gospodarstvu i na sveučilištu.

Prenosio je znanstvena i tehnološka dostignuća iz gospodarstva u akademsku zajednicu i javne institute te ima čak 7 patenata odobrenih u SAD-u. Pridonio je razvoju novih proizvoda povezanih s vodikovom tehnologijom, koji su prisutni na svjetskom tržištu; sudjelovao je u osnivanju UNIDO-ova Međunarodnog centra za vodikove energetske
tehnologije u Istanbulu te je bio vršitelj dužnosti direktora Centra kompetencija za katalizu HySA pri Sveučilištu u Capetownu.

Objavio je više od 300 radova u znanstvenim i stručnim časopisima, knjigama, enciklopedijama i zbornicima radova s međunarodnih skupova, a ovi ga radovi po broju citata prema scientometrijskoj studiji Sveučilišta Stanford rangiraju među 1 posto najcitiranijih svjetskih znanstvenika u području energije.

Iako umirovljen, prof. Barbir i dalje radi kao voditelj projektne aktivnosti Istraživanje i razvoj gorivih članaka i elektrolizatora na projektu STIM-REI pri Centru izvrsnosti za znanost i tehnologiju – integracija mediteranske regije (STIM) na Sveučilištu u Splitu. Uz velik broj knjiga koje je napisao i uredio, posebice treba istaknuti njegovu autorsku knjigu PEM Fuel Cells: Theory and Practice (u izdanju Elseviera) koja je prevedena na 3 svjetska jezika te se smatra temeljnim udžbenikom iz gorivih članaka na mnogim sveučilištima u svijetu.

Skip to content