KATEGORIJE

Predavanje ”Strijela vremena”

04.03.2021. / vijesti / treća dob

Prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić s Odjela za fiziku Sveučilište u Rijeci, održat će u četvrtak, 4. ožujka 2021. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”Strijela vremena”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: četvrtak, 4.3.2021. u 17h

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (ID: 997 6270 2751, Pass: 118649)

Predavačica: prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, Odjel za fiziku

Kontakt: jurdana@phy.uniri.hr

*Napomena: Zainteresiranima koji ne mogu prisustvovati predavanju, po upitu će se ustupiti snimka istog.

Sažetak:

Što je neki pojam općenitiji to češće on ulazi u naše mišljenje, a što je posredniji njegov odnos prema osjetilnom iskustvu, to nam je teže razumjeti njegovo značenje (A. Einstein). Takvi su pojmovi prostor i vrijeme koji od antike do „Zvjezdanih staza“ potiču na naizgled najjednostavnija, a uistinu najteža pitanja: što je zapravo vrijeme, što je prostor i u kakvoj su međusobnoj vezi. A tko postavi najteže pitanje – taj će dobiti i najzanimljiviji odgovor.

Predavanje prati razvoj koncepata o prostoru i vremenu kroz povijest znanosti, filozofiju, književnost i film. Minimalno opterećeno matematičkim i fizičkim aparatom ilustrira osnove klasične i specijalne relativnosti, četverodimenzionalni prostor Minkowskog i koncept stožca svjetlosti. Na popularan se način razmatra (ne)mogućnost putovanja u vremenu.

Na ovom putovanju kroz prostor i vrijeme susrest ćete Platona, Lukrecija Kara, Galileija, Newtona, Edgara Allan Poea, Herberta Wellsa, Alberta Einsteina, Hermanna Minkowskog, Ingrid Bergman i Humpreya Bogarta, Terminatora, Sheldona Coopera, Spocka, Jean-Luc Picarda…

Smjestite se udobno, vezati se ne morate. Warp one, engage!

Skip to content