KATEGORIJE

Tiffany Stern: Shakespearovi glumci

22.05.2023. / vijesti / 50UNIRI

U četvrtak, 25 svibnja održat će se predavanje Tiffany Stern, vodeće međunarodne stručnjakinje za englesko renesansno kazalište, povodom 400. godišnjice prvog izdanja sabranih djela Williama Shakespearea koja su 1623. godine u Londonu, nakon autorove smrti, priredili njegovi suradnici glumci. Stern će predstaviti jedan od najvrjednijih dramskih opusa iz perspektive onih koji su mu na kazališnim daskama prvi udahnuli život. Uvodnu riječ održat će vodeći hrvatski šekspirolog prof. dr. sc. Ivan Lupić.

ČETVRTAK, 25/5/23
18 H
Foaje Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka
Verdijeva bb, Rijeka

Sažetak

First Folio (1623.) zbirka je drama koje je napisao glumac, Shakespeare, a koju su izdala druga dva glumca, John Heminges i Henry Condell. Predavanje ispituje ovu tiskanu zbirku i druge knjige u potrazi za tragovima glumaca i njihove izvedbe. Folio, između ostaloga, otkriva kako su glumci učili tekst i uvježbavali predstave, kako su rukovali rekvizitima, kako su se koristili gestama i kako su se kretali na pozornici, čime će se pokazati da su za Shakespeareov Folio jednako važni i izvedba i tekst. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Neznalica misli da je mudrac, mudrac zna da je neznalica.
Inspirirano Williamom Shakespearom

Biografija

Tiffany Stern profesorica je Shakespearea i ranonovovjekovne drame u Zavodu za proučavanje Shakespearea, Sveučilište u Birminghamu, a prethodno je radila kao profesorica ranonovovjekovne drame na Sveučilištu u Oxfordu. Specijalizirala se za dramu od 16. do 18. stoljeća, Shakespearea, povijest kazališta, povijest knjige i tekstologiju. Objavila je 12 knjiga i izdanja, uključujući Rehearsal from Shakespeare to Sheridan (2000), Making Shakespeare (2004), Shakespeare in Parts (sa Simonom Palfreyem, 2007), Documents of Performance in Early Modern England (2009) i Shakespeare, Malone and the Problems of Chronology (2023). Glavna je urednica triju vodećih izdavačkih nizova (New Mermaids Plays, Norton Anthology of English Literature (16th Century) i Arden Shakespeare Fourth Series), a trenutno radi na knjizi o kazalištu i sajmovima, zatim na knjizi o kulturi reklamiranja u ranom novom vijeku te na izdanju drame The Tempest (Arden Fourth Series). Kao priznanje za njezin izniman znanstveni doprinos u proučavanju ranonovovjekovne drame i kazališta 2019. godine izabrana je za članicu Britanske akademije.  

Skip to content