KATEGORIJE

Predavanje veleposlanika Ilana Mora

01.12.2020. / vijesti / međ. suradnja

U organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, u ponedjeljak, 30. studenog 2020. u popodnevnim satima održano je predavanje pod nazivom „Opportunities and challenges in the Middle East”. Predavanje je održao veleposlanik Nj. E. g. Ilan Mor koji je, nakon pozdravnih govora, predavanje započeo kratkim povijesnim pregledom i analizom (ne)prijateljskih odnosa između zemalja na Bliskom istoku i Mediteranu. Spomenuo je Abrahamski sporazum (engl. Abraham Accords) koji predstavlja prekretnicu u politici šireg Bliskog istoka i Mediterana.

Nakon što je Izrael normalizirao svoje odnose s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom, veleposlanik Mor osvrnuo se na sadašnju situaciju ističući da palestinsko-izraelski odnosi predstavljaju problem jer su obje strane u pravu. Dok Izrael smatra da je mir moguć samo uz pregovore i odricanje kontrole nad okupiranim teritorijima, Palestinci imaju različita gledišta i percepcije o mirovnom procesu.

Unatoč dugoj povijesti sukoba između Izraelaca i Palestinaca, mnogi državnici i države (uključujući i SAD, Japan, države Bliskog istoka) pokušavaju pronaći mirna rješenja koja poštuju prava obaju naroda.

Koliko je ova tema zanimljiva i široj javnosti, studentima, građanima i akademskom svijetu, pokazala su i pitanja publike koja su nerijetko uključivala aktualnosti: utjecaj predsjedničkih izbora u SAD-u na sukobe na Bliskom istoku, migrantsku krizu, ubojstvo iranskog nuklearnog znanstvenika, utjecaj koronavirusa na (ne)jednakost u svijetu.

Veleposlanik Mor ukazao je i na promjene u diplomatskom svijetu, posebno u ovoj godini u kojoj je svijet doživio brojne promjene, što je utjecalo i na način pregovora te općenito diplomaciju i međureligijski dijalog.

Veleposlanik Mor na Twitteru je zahvalio domaćinima, rektorici prof. dr. sc. Snježani Prijić-Samaržija te Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content