KATEGORIJE

Predavanjem „Rodno uvjetovano nasilje – iz perspektive feminističke pedagogije“ obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

24.11.2023. / vijesti / treća dob

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u srijedu, 22. studenog prof. dr. sc. Sofija Vrcelj u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob održala je predavanje Rodno uvjetovano nasilje – iz perspektive feminističke pedagogije.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25.11. u sjećanje na sestre Mirabal, političke aktivistkinje iz Dominikanske republike koje su ubijene 1960. po naredbi predsjednika Rafaela Trujilla. Taj dan ujedno počinje i globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Procjenjuje se da je na globalnoj razini gotovo jedna od tri žene doživjela fizičko i/ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera i/ili osobe koja joj nije partner minimalno jednom tijekom svog života. Vijeće Europe ističe važnost edukacije kao važan segment prevencije kako bi se izmijenili stavovi i rodni stereotipi koji podržavaju rodno uvjetovano nasilje.

Predavanje prof. dr. sc. Sofije Vrcelj o rodno uvjetovanom nasilju pokazalo je razloge zbog kojih se događa ne samo na lokalnoj nego i globalnoj razini. Jedan od glavnih razloga je socijalizacija dječaka i djevojčica koja je oblikovana kulturom, a pod kulturom je kolektivno programirani um. Kultura je društveni sustav koji se razvija kroz društvene interakcije i procese- životni stilovi i načini življenja članova društva povezani su s određenim društvenim skupinama kao danom kulturom. U tom kontekstu, tvrdi se da kulturni aspekt oblikuje način na koji su žene i muškarci zastupljene u društvu. U velikom broju zemalja žene se suočavaju s kulturnim uvjerenjem da je društvo stvorio muškarac koji je moćan, sposoban, hranitelj obitelji te gazda u kući koji ima pravo biti nasilan na sve načine kojima pokazuje svoju snagu. Međutim, feministička pedagogija koja je orijentirana na rodnu ravnopravnost prihvaća da postoji nasilje koje provode žene. U cilju kreiranja ravnopravnog društva, na predavanju se pokušao pronaći odgovori na pitanje što mijenjati u generaliziranoj strukturi i uvjetima postojanja zajedničkim svakoj kulturi da bi se stvorilo ravnopravno društvo neovisno od spola ili roda.

Skip to content