KATEGORIJE

Predstavljani rezultati ŠiZ-a

12.06.2024. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Filozofskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 12. lipnja 2024. održano je završno županijsko događanje ovogodišnjeg programa Škola i zajednica (ŠiZ) Događanju su prisustvovali autori kurikula fakultativnog predmeta Škola i zajednica (ŠiZ) i predstavnici institucijskih nositelja projekta (Sveučilište u Rijeci, Prva riječka hrvatska gimnazija i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu).

U ime Primorsko-goranske županije skupu se obratio zamjenik župana Petar Mamula, a nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije mr. sc. Edita Stilin. Pozdravnu riječ uputio je i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg. U ime uprave Filozofskog fakulteta obratila se prof. dr. sc. Nena Rončević, prodekanica za nastavu i studente. Predstavljanju su nazočili i ravnatelji i ravnateljice srednjih škola PGŽ-a u kojima se provodi ŠiZ te oko 140 učenika koji su prezentirali svoje ovogodišnje projekte.

Program je vodila prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i jedna od suautorica ŠiZ-a, a učenička predstavljanja vodio je dr. sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, također suautor ŠiZ-a.

Škola i zajednica (ŠiZ) je inovativni program građanskog odgoja i obrazovanja koji učenicima srednjih škola nudi jedinstveno iskustvo učenja kroz aktivno sudjelovanje u zajednici. Njegovi autori su: Laura Angelovski, Bojana Ćulum Ilić, Helena De Karina, Karin Doolan, Zoran Grozdanov, Boris Jokić, Dražen Šimleša i Nebojša Zelič.

Cilj mu je promijeniti perspektivu o građanskom odgoju i obrazovanju kroz približavanje škole zajednici, i obrnuto. Program se temelji na ideji da je za ostvarivanje osobne i društvene dobrobiti kod učenika nužno razvijati znanja, vještine i stavove o važnosti povezanosti u zajednici te aktivnog djelovanja pojedinaca. Učenici u sklopu predmeta samostalno istražuju i pronalaze rješenja za probleme u svojoj zajednici, razvijajući tako vrijedne vještine kritičkog razmišljanja, suradnje i aktivnog građanstva. Program se trenutno provodi u 70 srednjih škola, a pohađa ga više od 1600 učenika širom zemlje. U Primorsko-goranskoj županiji provodi se u 19 srednjih škola škola, uključujući škole na otocima i u Gorskom kotaru, pohađa ga ukupno 362 učenika u 24 skupine koje se bave istraživanjem različitih problemskih situacija u njihovim lokalnim zajednicama, pod vodstvom 25 nastavnika.

Učenici strukovnih škola i gimnazija PGŽ-a ove su se godine u okviru ŠiZ-a bavili najrazličitijim temama od pitanja beskućništva, mentalnog zdravlja, ovisnosti mladih, „sela duhova“ u Gorskom kotaru, seksualnog odgoja, kvalitete boravka u školi pa sve do pitanja događaja i sadržaja na otocima i dostupnosti kulturnih sadržaja mladima.

Svoj su rad srednjoškolci predstavili najvišim dužnosnicima županije i gradonačelnicima gradova u kojima im se škole nalaze, zagovarajući promjene i tražeći jasne odgovore od lokalnih vlasti. Radi se o jedinstvenom društvenom događaju koji ukazuje da među mladima postoji i dalje motivacija i iskra doprinosa zajednici.

Skip to content