KATEGORIJE

Predstavljanjem Centra za genetičku edukaciju održano posljednje kratko predavanje srijedom u jesenskom programu

30.11.2023. / vijesti / treća dob

U srijedu, 29. studenog 2023. sklopu Sveučilišta za 3. dob održano je zadnje jesensko predavanje srijedom, Predstavljanje Centra za genetičku edukaciju: važnost medicinske genetike u modernoj medicini, koje su držale Izv. prof. dr. sc. Nina Pereza, doc. Dr.sc. Sanja Dević Pavlić i doktorandica smjera Biomedicina Tea Mladenić s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Na predavanju se predstavio Centar za genetičku edukaciju pri Medicinskom fakultetu u Rijeci. Koji je osnovan 2020. godine kao zasebna ustrojstvena jedinica, čiji je osnovni cilj podizanje razine genetičke pismenosti u različitih ciljnih skupina, uključujući liječnike koji nisu specijalisti medicinske genetike i druge zdravstvene djelatnike, studente zdravstvenih profesija, pacijente i njihove obitelji, kao i šire javnosti. Osnovni cilj ostvaruje se kroz tri vrste aktivnosti, uključujući znanstvena istraživanja, provođenje edukacija i stručno djelovanje.

Predavanje je obuhvatilo i osnovne pojmove iz genetike čovjeka potrebne za razumijevanje primjene medicinske genetike u modernoj medicini. S obzirom na to da genetičke poremećaje dijelimo na genske (na razini gena), kromosomske (na razini dijelova ili čitavih kromosoma) i epigenetičke (na razini kemijskih promjena nasljednog materijala), na predavanju su predstavljeni načini njihova nastanka, nasljeđivanja i metode genetičkog testiranja.

Predavačice su polaznicima i polaznicama predstavile i edukativne materijale za djecu – slikovnicu i drvene didaktičke igračke. Materijali se inače koriste na radionici za djecu Slagalica nasljeđa koju Centar za genetičku edukaciju u sklopu projekta provodi s partnerima.

Skip to content