KATEGORIJE

Predstavljen je program rada ERC-a za 2023. godinu

15.07.2022. / vijesti / eu projekti

Europsko istraživačko vijeće (ERC) objavilo je program rada za 2023. godinu s ukupnim proračunom od oko 2,2 milijarde eura za bespovratna sredstva. Kroz ERC financiraju se najbolja istraživanja u Europi, a bespovratna sredstva dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada. Ovim će se iznosom podržati više od tisuću vrhunskih istraživača diljem Europe.

Natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava objavljuju se prema kalendaru programa rada:

  • 12. srpnja objavljen je poziv na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za mlade istraživače („Starting Grants”), namijenjen izvrsnim glavnim istraživačima (engl. Principal Investigators) u razdoblju karijere kada uspostavljaju vlastiti nezavisni istraživački tim ili program. Proračun iznosi 628 milijuna eura. Rok za prijavu je 25. listopada.
  • 13. srpnja objavljen je poziv na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjene skupini od 2 do najviše 4 glavna istraživača („Synergy Grants“) koji žele adresirati vrlo ambiciozan istraživački problem okupljanjem različitih vještina i resursa. Proračun iznosi 300 milijuna eura, zadnji rok za prijavu je 8. studenog.
  • 28. rujna će biti objavljen natječaj za bespovratna sredstva za nove neovisne istraživače („Consolidator Grants”), koji proširuju vlastiti neovisni istraživački tim ili program, u iznosu od 595 milijuna eura. Rok za prijave je 2. veljače 2023. godine.
  • 8. prosinca će biti objavljen natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za priznate neovisne istraživače („Advanced Grants”). Proračun iznosi 597 milijuna eura, a rok za prijave je 23. svibnja 2023. godine.

Više informacija o programu rada ERC-a za 2023. godinu možete pronaći na sljedećoj poveznici, a otvorene natječaje možete pratiti na poveznici.

Skip to content