KATEGORIJE

Predstavljen projekt Providentia Studiorum Iuris na Pravnom fakultetu

05.06.2019. / vijesti / o sveučilištu

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je konferencija kojom je predstavljen projekt ”Providentia Studiorum Iuris – Unaprjeđenje kvalitete studiranja na pravnim fakultetima u Hrvatskoj”. Ministar uprave Lovro Kuščević prisustvovao je konferenciji, a to je ujedno bio i prvi posjet ministra Pravnom fakultetu u Rijeci. Osnovni cilj ovog projekta je izrada standarada kvalifikacije za stručni naziv stručni specijalist / stručna specijalistica javne uprave te izrada šest standarda zanimanja u području prava.

Dekanica fakulteta prof. dr. sc. Vesna Crnić Grotić otvorila je konferenciju: ”Projekt vrijedan 3 i pol milijuna kuna provodimo zajedno s ostala tri pravna fakulteta u Hrvatskoj i zajedno želimo izraditi standard kvalifikacija. Rekla bih da je ovo prava takva suradnja sve 4 pravna fakulteta u našoj zemlji.”

Prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Sanja Barić pozdravila je skup u ime uprave Sveučilište i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije: ”U našoj, pravnoj struci, zaista nije lako da se 4 institucije ujedine u suradnji na nekom projektu. Trajanje projekta je čak 3 godine; to je dug period i nemojte posustati u provođenju. Uprava Sveučilišta podupire vas i stoji vam na pomoći.”

Ministar Kuščević je pozdravio u ime premijera mr. sc. Andreja Plenkovića, kao i ispred Ministarstva kojim upravlja: ”Velika je korist ovoga projekta što će njime biti educirani studenti za izlazak na tržište rada. Jasno je da je na studijima u hrvatskoj općenito potrebno uvođenje mnogo više praktičnoga rada. Zagovaram ”sveto trojstvo” kod donošenja propisa; to bi trebalo biti i to ovim redom: znanost, empirija (teren), a tek onda politika… Kao ministar uprave odlučio sam se za 3 cilja kojima želim unaprijediti upravu u RH, a to su: poboljšanje kvalitete javne uprave, digitalizacija i decentralizacija. Ovaj program pomoć će nam baš u javnoj upravi, gdje će se, siguran sam, podići kompetencije zaposlenika. Studenticama i studentima želim poručiti da javna uprava, kao stručno područje, može biti kvalitetno, dobro zvanje i želim da skupa stvaramo kvalitetne javne službenike.”

U ime Primorsko-goranske županije obratio se župan Zlatko Komadina: ”Kao predstavnik regionalne samouprave mogu reći da ne postoji odjel u Županiji koji nema zaposlene pravnike. U svim je djelatnostima važno imati kvalitetnu pranu podršku. Županija sa Sveučilištem u Rijeci i s Pravnim fakultetom ima već dobru suradnju, a ovaj će projekt, siguran sam, doprinijeti unaprjeđenju pravne struke.”

Mr. sc. Inga Vezmar Barlek, zamjenica predsjednika Visokog upravnog suda RH istaknula je kako je profesionalan i obrazovan službenik jamstvo dobre usluge javne uprave.

Nada Badurina, predsjednica Riječkog odvjetničkog zbora istaknula je kako studente ne treba učiti baš svaki propis napamet, jer dok on izađe s fakulteta, propis se najčešće promjeni, već da treba studente učiti kako razumjeti i tumačiti neki propis. Dodala je i kako očekuje da će ovaj projekt pridonijeti vladavini prava i temeljnim pravnim načelima.

Obratio se skupu i Željko Marković, predstojnik Regionalnog ureda Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je dao pogled iz dvije pozicije: ustanove-posrednika pri zapošljavanju i poslodavca velikog broja pravnika. Naglasio je kako se ulaskom RH u EU posao pravnika kod njih uvelike usložio, pa su stalne edukacije dobrodošle i nužne  te spomenuo kako je HZZ jedan od značajnih korisnika upravo Europskog socijalnog fonda, fonda iz kojeg se financira i ovaj projekt.

Nakon pozdravnih obraćanja, voditelj projekta prof. dr. sc. Dario Đerđa i suradnici – članovi projektnog tima predstavili su projekt.

Nositelj projekta je Pravni fakultet u Rijeci, a partneri su Pravni fakultet u Zagrebu, Pravni fakultet u Splitu i Pravni fakultet u Osijeku. Riječ je o projektu koji je započeo 27. ožujka 2019. i trajat će do 26. ožujka 2022. godine, a čija je cjelokupna vrijednost od 3.543.935,40 kn financirana bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  Cilj je ovoga Operativnoga programa pridonijeti rastu zapošljavanja i jačanju socijalne kohezije u Hrvatskoj pri čemu su razrađena ulaganja u četiri temeljna područja: mjere za potporu pristupu održivom i kvalitetnom zapošljavanju, osiguravanje adekvatno usklađenih znanja i vještina s potrebama tržišta rada, aktivnosti vezane uz socijalno uključivanje, kao i potporu javnoj upravi.

S tim razlogom osnovni cilj Projekta biti će izrada standarda kvalifikacije za stručni naziv stručni specijalist / stručna specijalistica javne uprave te izrada šest standarda zanimanja u području prava. Kroz projekt ujedno će se unaprijediti studijski programi na pravnim fakultetima, unaprijediti će se sustav provođenja stručne prakse pojačanim uključivanjem mentora iz svijeta rada i gospodarstva kao gostujućih predavača u izvedbi studijskih programa, kompetencije nastavnika za poučavanje prava u visokom obrazovanju, sustav osiguravanja kvalitete implementiranjem sustava suradničke procjene, ostvarivanje specifičnih ishoda učenja kroz program praktičnog učenja, uključenost studenata u znanstveno-istraživački rad provedbom zajedničkih istraživačkih projekata studenata i nastavnika te će se osnovati alumni klub kao platforma za praćenje zapošljivosti i uključivanje diplomiranih studenata u postupak unaprjeđenja studijskih programa.

Skip to content